Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

A bankszámlánkra is kérhetjük a pénzt a visszaváltott palackok után

Vágólapra másolva!
A MOHU által bevezetett REpont rendszer az első olyan, amely országosan biztosítja, hogy a visszaváltási díjat egyenesen a bankszámlára is lehet kérni. Ez egy újabb fontos lépése lehet a hazai hulladékgazdálkodás megoldásának, melynek célja a környezet védelme és a fenntarthatóság elősegítése.
Vágólapra másolva!

Nemzetközi szinten is egyedülálló fejlesztést vezetett be a MOHU a hazai italcsomagolás-visszaváltási rendszerben, miután május végén elindult és letölthetővé vált a visszaváltási díj azonnali banki átutalását lehetővé tevő REpont applikáció. 

Az okostelefonra a MOHU honlapjáról egyszerűen letölthető alkalmazásnak köszönhetően a visszaváltó automatákba bedobott palackok után járó visszatérítést közvetlenül a bankszámlánkra is kérhetjük.

Erre jelenleg csak a magyarországi visszaváltási rendszerben van lehetőség – hívja fel a figyelmet a MOHU közleményében. Ilyen – országos hatállyal működő –  megoldás máshol nincs Európában.

Kényelmes és hasznos a REpont applikáció a visszaváltási rendszer használatához
Fotó: REpont - applikáció telepítési képernyő

Kényelmesen kérhető bankszámlára a visszaváltási díj

A MOHU irányításával, külső partnerek bevonásával (MA-Coding, Envipco, Tomra, Sensoneo, Alerant, Raiffeisen Bank) fejlesztett alkalmazás számos új kényelmi funkciót kínál a vásárlók számára. A legfontosabb, nemzetközi szinten is jelentős újítás az, hogy az applikáció letöltése és a rövid regisztrációs folyamat után bankszámlaszám megadásával kérhető a REpont automatánál az azonnali visszautalás. Ennek előfeltétele a REpont applikáció letöltése és egy egyedi azonosító létrehozása. 

  1. Az egyszerű regisztrációs folyamat a személyes alapadatok megadását, majd a kétfaktoros hitelesítést követően a bankszámlaszám rögzítésével zárul. 
  2. Ezt követően a felhasználó egyedi azonosítót kap, melyet a visszaváltó automatánál beszkennelve a visszaváltási folyamatnak akár első lépéseként azonosíthatja magát. 
  3. Az azonosítás után, és a visszaváltási tranzakciót követően az automata kijelzőjén található kifizetés gombra kattintva a visszaváltási díj az Azonnali Fizetési Rendszer szabályainak megfelelően, néhány másodpercen belül megérkezik a bankszámlára. 

A gyors és kényelmes alkalmazás megfelel a szigorú adatvédelmi biztonsági követelményeknek, a folyamat pedig teljesen papírmentes, ami a környezetet is óvja. 

Az alkalmazás egyéb hasznos funkciókkal is bír. 

A 'helyszínek' funkció megnyitásával helyadataink megosztását követően megtekinthetőek a legközelebbi REpont automaták, a térképen található pontokra kattintva ellenőrizhetjük az üzletek nyitvatartási idejét, címét és az automata által elfogadott italcsomagolások típusát is.

Az alkalmazás vonalkód-ellenőrző funkciójának használatával még otthonunkban megbizonyosodhatunk arról, hogy az italcsomagolás visszaváltható-e, mindemellett pedig az applikáció tartalmazza a leggyakrabban ismételt kérdéseket és az erre adott válaszokat is – hívja fel a figyelmet a tájékoztatás.

A REpont alkalmazás letölthető az App Store-ból és a Google playről. 

Háromféle módon kérhető a visszaváltási díj

A bankszámlára utalással együtt így már háromféle módon is kérhetik a visszaváltási díj megtérítését a fogyasztók az automaták előtt: 

  • a közvetlen utalás helyett kérhetik az automatából  helyben levásárolható vagy készpénzre válható utalványt, vagy jótékonysági felajánlással a gyermekegészségügy részére adományozhatnak;
  • kézi visszaváltás esetén a levásárlással vagy a készpénzre váltással kérhetik a visszaváltási díj megtérítését;
  • a harmadik mód az imént ismertetett közvetlen banki utalás.

Már több mint 1 millió csomagot váltottak vissza

A visszaváltható csomagolások fokozatosan jelennek meg az üzletek polcain, mert a gyártók felkészülési időt kaptak az átállásra. Ez azt jelenti, hogy a június 30-ig forgalomba hozott, de nem visszaváltható csomagolások még egy ideig biztos ott lesznek a boltok polcain.

A boltoknak jeleznie kell, melyik a visszaváltható és melyik a nem visszaváltható csomagolás.

Immár közel 3000 automatában lehet visszaváltani a visszaváltható jelöléssel ellátott műanyag palackokat, üvegeket és alumíniumdobozokat országszerte. Magyarországon a visszaváltási rendszer január óta van jelen.

A gyártók június 30-ig hozhatnak forgalomba nem visszaváltható italokat. 

A visszaváltható, nem újrahasználható csomagolásokat a palackon egy 50 forintos logó jelzi.

A szabály nagyon egyszerű, ha ez a logó megtalálható a csomagoláson, és az 50 forintot kifizettük a palackért, akkor az visszaváltható. Az adatok szerint már 1 millió csomagolást váltottak vissza a magyar vásárlók az új rendszerben.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről