Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Nagyon vigyázzon, ha ilyen sms-t kap!

Vágólapra másolva!
Csalók ezúttal a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) próbálnak meg átverni gyanútlan embereket, és kicsalni az érzékeny adataikat, hozzáférve ezzel a bankszámlájukhoz.
Vágólapra másolva!

A csalók rövid szöveges üzenetben útdíjtartozásról értesítik a felhasználót, akit arra kérnek, jelentkezzen be az sms-ben érkezett linken. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. azt kéri, hogy aki ilyen üzenetet kap, semmiképpen ne kattintson a hivatkozásra, ne adja meg semmilyen adatát, mert a csalók így akár a bankszámlájához is hozzáférhetnek.

Az elmúlt időszakban több jelzés is érkezett társasághoz arról, hogy sms-ben kaptak értesítést útdíjtartozásról.

A külföldi telefonszámról érkezett rövid szöveges üzenetekben egy link is szerepel, amely a gyanútlan felhasználót egy, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) hu-go.hu oldalához nagyon hasonló, hamis weboldalra vezeti. Bár a NÚSZ Zrt. neve nem szerepel az üzenetben, a hamis oldalon a társaság által működtetett HU-GO elektronikus útdíjfizetési rendszer arculati elemei (pl. logója) is feltűnnek.

Ha ezen a felületen az áldozat megadja a bejelentkezési adatait, akkor azok azonnal a csalókhoz kerülnek, akik így hozzáférhetnek az áldozat bankszámlájához is - figyelmeztet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. a honlapján.

Fokozottan felhívják a figyelmet arra, hogy társaságuk soha nem keresi ügyfeleit sms-ben.

adathalászat
A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. nevében próbálnak átverni csalók
Fotó: Shutterstock

Hogyan ismerhetők fel a gyanús, csalóktól érkező üzenetek?

  • Az ilyen üzenetekben gyakran ékezetek nélküli szavak szerepelnek, vagy helyesírási hibák fordulnak elő, esetleg rossz magyarsággal, helytelenül vannak megfogalmazva.
  • Az üzenet külföldi telefonszámról érkezik.
  • Az üzenetben szereplő link nem egy létező, ismert szolgáltató vagy webáruház webcíme, hanem általában egy ismeretlen, betűkből és számokból kombinált hivatkozás.
  • Az üzenet úgy van megfogalmazva, hogy sürgető legyen. Akár nyereményjátékot hirdet, vagy arra utal, hogy csak a link megnyitásával teljesül az sms-ben jelzett szolgáltatás.

A hasonló adathalász támadások egyre gyakoribbak napjainkban, legutóbb az Origo arról számolt be, hogy az OTP Bank ügyfeleit is csalók próbálják meg átverni. A pénzintézet arra figyelmeztette ügyfeleit, hogy adathalász csalók az átutalásokra automatikusan beállított napi limit megemelésére, illetve a számlájukon található összeg elutalására próbálják rávenni őket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről