Tönkretehetnek egy országot a mesterséges gyémántok

Vágólapra másolva!
Veszélyt jelent Botswana gazdasági alapjaira a mesterséges gyémántok térnyerése. Az ország úgy akarja kivédeni a fenyegetést, hogy gigantikus pénzt áldoz a természetes gyémántok kitermelésének fejlesztésére.
Vágólapra másolva!

Az ország "gazdasági vérkeringésére" jelentenek komoly veszélyt a mesterséges gyémántok. Ezért a kormányzat úgy döntött, hogy jelentős ráfordítással, összesen 6 milliárd dollárért (kb. 2,1 ezer milliárd forint) meghosszabbítják a Jwaneng gyémántbánya élettartamát – jelentette be Mokgweetsi Masisi, Botswana elnöke egy konferencia vendégeként Las Vegasban. A lépéssel azt kívánják elérni, hogy egyrészt az ország legfontosabb gyémántbányájaként üzemelő Jwaneng továbbra is stabilan, kiszámíthatóan adja a gyémántokat a világpiacra, másrészt hogy a természetes gyémántok versenyképesek maradjanak a laborokban készült, mesterséges gyémántokkal.

Fotó: MONIRUL BHUIYAN / AFP / AFP/

2054-ig vadásznának a gyémántokra

A Jwaneng-bánya élettartamát a jelenleg tervezett 2032-ről 2054-re tolnák ki, és az elnöki bejelentés szerint június 28-án el is indítják az első bővítési ütemet, 1 milliárd dolláros beruházással. Az előzményekről az Origo is írt, cikkeinkben azt is bemutattuk, miért kiemelkedően fontos nemcsak a botswanai gyémántiparnak, hanem az egész világpiacnak a bánya működése. Abban a botswanai kormány partnere a De Beers, illetve az Anglo American nevű óriáscég lesz. A De Beers jelentőségéről a gyémántiparban és a vállalat körüli fejleményekről nemrég ebben a cikkünkben írtunk.

A Jwaneng-et gyakran a világ legértékesebb gyémántbányájának tartják, mert bár a 2022-es adatok szerint Oroszország megelőzte Botswanát a gyémántkitermelésben, de a dél-afrikai ország így is 20 százalékát adta a világpiacra kerülő nyers gyémántoknak. 

A gyémántok összesített értékét tekintve viszont Botswanáé az első hely.

A lelőhely jelentőségét aligha lehet túlbecsülni. A Jwaneng a botswanai gyémántipar zászlóshajója. 1982 óta folyik ott a kitermelést, 2100 főállású és 3200 megbízásos dolgozóval. A bánya évente összesen 11 millió karátnyi gyémántot ad.

A drágakövek eladásaihoz köthető a kormányzati bevételek 40 százaléka, a külföldi devizabevételek 75 százaléka.

Ezért népszerűek a mesterséges gyémántok

Mindezek tükrében nem csoda, ha Botswanában nagyon komolyan veszik a mesterséges gyémántok jelentette kihívást. A természetes gyémántok piaca amúgy is nagyon ingadozó, az utóbbi két évben gyengélkedett, ahogy a gazdasági bizonytalanságok miatt a vásárlók inkább az olcsóbb mesterséges gyémántokat keresték

A mesterséges gyémántok nagy kihívást jelentenek a természetes gyémántokra épülő iparnak, gyémánt, diamond, illusztráció
A mesterséges gyémántok nagy kihívást jelentenek a természetes gyémántokra épülő iparnak
Fotó: Shutterstock

Ez nem csak az ékszeripart érinti érzékenyen, hiszen a végfogyasztók mellett a gyémántok jelentős részét különböző iparágakban hasznosítják.

Botswana igyekszik gyémántipara kapcsán azt hangsúlyozni, hogy etikus és felelős módon működteti a gyémántok kitermelését. Mindez azért fontos, mert a vásárlók egy része azért választ inkább mesterséges drágakövet, mert a természetes gyémántokhoz gyakran kötődik kizsákmányoló dolgoztatás, csempészet, pénzmosás.

A mesterséges gyémántok az egész ékszerpiacnak kihívást jelentenek. Ahogy az Origo arról szintén beszámolt, a világ egyik legnagyobb ékszerkereskedője már meghozta döntését arról, hogy ezekre vált, sőt, laborgyémántokból készült kollekciót is piacra dobott már.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről