Kilépett a világ legrejtélyesebb szektájából, és minden titkukat elárulta

Vágólapra másolva!
A TikTokon nemrégiben felbukkantak egy különleges felhasználó Carol, aki az amish közösség tagja volt, ám elhagyta a szektát, és most a közösségi médiában osztja meg a világgal azokat az elképesztő titkokat és érdekességeket, amelyek az amish élet mindennapjait jellemzik.
Vágólapra másolva!

Carol egyik legérdekesebb megjegyzése az volt, hogy 

bár az amish közösség híres arról, hogy elutasítja a modern technológiát, valójában nem teljesen idegenkednek a korszerű megoldásoktól.

Az amish emberek például gyakran használnak gázlámpákat és napenergiával működő eszközöket a mindennapi életükben. Ezek a megoldások segítenek abban, hogy megőrizzék az életmódjukat, miközben néhány kényelmi funkciót is beépítenek az életükbe.

Carol beszámolói szerint az amish közösségben az élet szigorúan szabályozott. Az öltözködéstől kezdve a napi munkarenden át minden részlet gondosan meghatározott. Az amish közösségek tagjai egyszerű ruhákat viselnek, gyakran saját maguk készítik őket, hogy elkerüljék a divat és a fogyasztói társadalom hatásait. A férfiak és nők külön munkát végeznek: a férfiak általában mezőgazdasági munkákban vesznek részt, míg a nők a háztartást vezetik és a gyerekeket nevelik.

Az amish közösségekben a gyerekek oktatása is különleges módon zajlik. Az oktatás általában csak az alapvető tudományokra és készségekre összpontosít, és a gyerekek 8. osztály után gyakran abbahagyják az iskolát, hogy a családi gazdaságban dolgozzanak. 

Amish
Az amish közösségben az élet szigorúan szabályzott
Fotó:  Randy Fath / Unsplash 

 

Kik azok az amishok?

Egyedülálló életstílusuk Észak-Amerika egyik legérdekesebb és legszínesebb vallási szubkultúrájává teszi az amishokat. A svájci német és német származású, 2022-ben mintegy 370 ezer fős konzervatív keresztény közösség tagjai túlnyomórészt az Amerikai Egyesült Államokban élnek, a legtöbben Pennsylvania, Ohio és Indiana államban. Kanadában kis számú, mintegy 6000 amish él, továbbá csekély számú szórványban Dél-Amerikában is megtalálhatók. Egymás közt a legtöbb „régimódi” amish a német nyelv egy régies dialektusát, a pennsylvaniai németet beszéli.

Az amish élet központi eleme a vallás. 

Az amish közösségek szigorú anabaptista vallási szabályokat követnek, amelyek meghatározzák a mindennapi életüket.

A vallási összejöveteleken a közösség tagjai együtt imádkoznak, énekelnek és megvitatják a közösség ügyeit.

A Promotions.hu szerint Carol története különösen érdekes, mivel ő úgy döntött, hogy elhagyja ezt a közösséget. Azok, akik elhagyják ezt az életformát, sokszor szembesülnek a modern világ ismeretlen kihívásaival, és újra kell tanulniuk, hogyan boldoguljanak egy teljesen más környezetben. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről