Zöld temetkezés: a spanyolok napelemeket telepítenek temetőkbe

zöld temetkezés, napelem
Zöld temetkezés: a kulcs a napelem
Vágólapra másolva!
Egy spanyolországi város szokatlan projektbe kezd bele, ugyanis azt tervezik, hogy a város szélén lévő temetőkbe napelemek ezreit telepítik. A zöld temetkezés fogalma ugyan még új és igen furcsán hangzik, azonban a város vezetése nagy reményeket fűz a RIP (Requiem in Power) névre keresztezett projekttől.
Vágólapra másolva!

Idén a spanyolországi Valencia kapta az Európa zöld fővárosa címet. Valenciát a fenntartható turizmus, a klímasemlegesség, valamint a zöld átállás terén elért eredményei miatt ítélték a legjobbnak. A városvezetés és lakói elkötelezettek a levegőminőség javítása és a természeti ökoszisztémák és a vizes élőhelyek helyreállítása iránt. Valencia az egészségesebb, fenntartható és helyi élelmiszertermelést is ösztönzi egyebek mellett az úgynevezett szomszédsági és élelmezési programján keresztül. A tervek szerint ebben az évben több mint 300 tevékenység veszi kezdetét, illetve számos rendezvényt tartanak a fenntarthatóságra és a termelésre fókuszálva az üzleti élet szereplőinek és Valencia lakosainak bevonásával. Ezek közé tartozik a zöld temetkezés is. 

zöld temetkezés, napelem
Zöld temetkezés: a kulcs a napelem
Fotó: pixabay.com

Mi is az a zöld temetkezés? 

Valencia létrehozza Spanyolország legnagyobb városi napelemes farmját. A projekt a RIP nevet kapta – a Requiem in Power rövidítése –, és májusban indult az első panelek felszerelésével. A város célja az, hogy Spanyolország legnagyobb városi napenergia-farmjává váljon. Ezt azzal kívánják elérni, hogy 6658 napelemet telepítenek a városi temetőkbe, ebből már 810-et leraktak a Grau, Campanar és Benimámet temetőkben. Ezek összesen több mint 440 000 kilowatt teljesítményt fognak termelni évente. A helyi tanács szerint ez évente több mint 140 tonna szén-dioxid-megtakarítást is eredményez.

Az energiát túlnyomórészt önkormányzati épületek áramellátására fordítják, de 25 százaléka 1000 veszélyeztetett helyzetben lévő háztartáshoz is eljut.

zöld temetkezés, napelem
 

A RIP program egy részét képezi a Valencia 2030 Klímamissziónak, ami az egyik fő oka annak, hogy a várost 2024-ben Európa zöld fővárosává választották. A Klímamisszió hosszú távú célja, hogy a város energiájának 27 százalékát megújuló forrásokból állítsák elő.

A temetők felhasználása megújuló energia előállítására

A temetők ideálisak a napelemes projektekhez, ugyanis a területük tiszta energia előállítására hasznosítható anélkül, hogy megváltoztatnák eredeti rendeltetésüket – akárcsak akkor, amikor a tetőket napelemek elhelyezésére használják.

A tervek szerint a projektből befolyó tiszta energiatermelésnek a 100 százalékát a helyi középületek és infrastruktúra működtetésre fogják használni 2030-ra, valamint az egész város át fog állni a LED-es izzók használatára. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!