A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Újabb akció indul a biciklilopások megelőzésére

Vágólapra másolva!
A kaposvári rendőrkapitányság a kerékpárlopások megelőzése és felderítése érdekében a BikeSafe program keretében kerékpár előregisztrációt szervezett. Egyes kerékpárok esetében a tulajdonosnak meg kell térítenie a törzskönyv kiállításának költségét.
Vágólapra másolva!

A kaposvári rendőrkapitányság a kerékpárlopások megelőzése és felderítése érdekében a BikeSafe program keretében kerékpár előregisztrációt szervezett a desedai büfék előtti területre, július 25-én 9 és 12 óra között – ad hírt arról Sonline

A lap azt írja, hogy ennek során a kerékpárt körbejárva, több oldalról készítenek arról fotókat. Emellett valamennyi azonosító és technikai adatát nyilvántartásba veszik. Természetesen a tulajdonos adatait is regisztrálják.

A folyamat legfontosabb része a kerékpár értéknek rögzítése. Azt, hogy mennyit ér a kerékpár, nem külső mérőszámokkal vagy osztályozással határozzák meg, hanem a tulajdonos által közölt értéket fogadják el. Ennek a regisztráció szempontjából is van jelentősége:

  • Ha a kerékpár 50 ezer forint alatti értéket képvisel, akkor a tulajdonos a helyszínen papír alapú igazolványt és „Regisztrált kerékpár” feliratú matricát kap.
  • Ha a kerékpár 50 ezer forintnál nagyobb értéket képvisel, akkor az előregisztrációt követően a további adminisztrációhoz fényképes törzskönyv rendelése szükséges. Ennek egyszeri díja van, melynek mértéke 4.900 forint. 

A tulajdonos a szolgáltatási feltételek elfogadásáról a helyszínen nyilatkozhat, majd online is jóvá kell hagynia a regisztrációt. Ezek után postai úton küldik meg neki a törzskönyvet és a matricát – hívja fel a figyelmet a lap.

kerékpár, bicikli, illusztráció
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock

A "BikeSafe" program része egy adatbázis, mely már hosszú ideje segíti a kerékpárlopások megelőzését és felderítését. A rendszert a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a Székesfehérvár és Környéke Közbiztonságáért Vagyonvédelmi Alapítvánnyal közösen fejlesztette ki és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával tették országossá.

A BikeSafe szolgáltatás legfontosabb eleme a kerékpár-nyilvántartás, amelyben a kerékpár és a tulajdonos adatai is rögzíthetőek, elérhetőek. Ha a biciklit ellopják, a regisztrált adatok alapján elektronikusan feljelentést lehet tenni, ami bekerül a rendőrség körözési adatbázisába. Amennyiben a rendőrség a kerékpárt megtalálja, a rendszerbe feltöltött adatok alapján értesíteni tudja a tulajdonost.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!