A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Czomba Sándor: Májusban több mint 10%-kal nőttek a reálbérek

forint, bankjegy, pénztárca, illusztráció
Képünk illusztráció
Fotó: Kamil Zajaczkowski
Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján 2024 májusában továbbra is erőteljesen emelkedtek a bérek. A bruttó átlagkereset 652 ezer forintra nőtt, vagyis az előző év azonos időszakához képest több mint 84 ezer forinttal, azaz 14,8%-kal növekedtek a fizetések.
Vágólapra másolva!

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az adatokat értékelve kiemelte, hogy a célzott és hatékony kormányzati lépések hatására az infláció töretlenül alacsony, 2024 júniusában a piaci várakozásokat felülmúlva 3,7%-ot ért el. 

Ennek következtében 2023 szeptembere óta, tehát már 9 hónapja folyamatosan nőnek a reálbérek, májusban 10,4%-kal emelkedett a fizetések vásárlóereje.

 Ebben nagy szerepet játszik, hogy a munkaadók és munkavállalók egyezségének köszönhetően példa nélküli módon, már 2023 decemberében sor került a minimálbér és a garantált bérminimum 15%-os, illetve 10%-os emelésére. Az államtitkár hozzátette, egyre többen és egyre jobban keresnek: 

a Gyurcsány-korszakhoz képest a foglalkoztatottak száma több mint 1 millióval, míg egy átlagos dolgozó fizetése több mint háromszorosára nőtt.

 A reálbérek dinamikus növekedése és az óvatossági motívum oldódása elősegítik a fogyasztás bővülését, végső soron a gazdasági növekedést. Ötödik hónapja töretlenül növekszik a kiskereskedelmi forgalom, továbbá az év első felében közel 8%-kal bővült a turizmus a tavalyi rekordévhez képest.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!