A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

A Forma-1 és Ed Sheeran rengeteg turistát vonzott Magyarországra

Vágólapra másolva!
Kirobbanó hétvégét hozott a fővárosnak a Forma-1 idei magyarországi futama, amelyre a július 20-i Ed Sheeran koncert is ráerősített. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint július 19-21. között a főváros szálláshelyei 162 ezer vendégéjszakát regisztráltak, ezzel forgalmuk a negyedével szárnyalta túl a száguldó cirkusz napjaiban a tavalyi versenyhétvége vendégéjszaka számait. A legtöbben az Egyesült Királyságból, Németországból, Hollandiából és Lengyelországból utaztak Budapestre.
Vágólapra másolva!

Az NTAK adatai szerint az idei versenyhétvégén csaknem 85 ezer vendéget köszönthettek a budapesti szálláshelyek. A turistavonzóképesség és az országimázsépítő szempontból is kiemelkedő nagyrendezvény forgalomra gyakorolt hatását az is jól mutatja, hogy a Magyar Nagydíj időszakában a budapesti szálláshelyek 21 százalékkal több vendégéjszakát könyvelhettek el, mint a megelőző hétvégén. A kiemelkedő eredményekhez az Ed Sheeran rajongók is hozzájárultak, a brit világsztár július 20-án adott teltházas koncertet a Puskás Arénában.

Az idei futam és a koncert az előző évihez képest is látványosabb eredményeket hozott a fővárosban, Budapest 38 százalékkal több külföldi látogatót és 36 százalékkal több belföldi utazót látott vendégül, mint tavaly. 

A hazai és a nemzetközi vendégek által eltöltött vendéjszakák száma egyaránt 25 százalékkal haladta meg az előző évi versenyhétvége forgalmát.

A július 19-21. között Budapesten megszálló vendégek közel 90 százaléka az országhatáron túlról érkezett, a 76 ezer nemzetközi turista összesen 145 ezer vendégéjszakát töltött a magyar fővárosban. A legtöbb, 20 ezer éjszaka az Egyesült Királyság turistáitól származott, míg Németországból 17 ezer vendégéjszakát, Hollandiából és Lengyelországból pedig közel 9-9 ezer éjszakát regisztráltak a fővárosi szálláshelyeken.

A vendégéjszakák mintegy 50 százalékának a főváros szállodái, 39 százalékának pedig a magán- és egyéb szálláshelyek örülhettek a Magyar Nagydíj időszakában.

A versenypályához legközelebb eső településeken, Gödöllőn, Mogyoródon, Kerepesen, Veresegyházon is közel ötször annyi vendégéjszaka, és csaknem háromszor annyi vendég volt a szálláshelyeken, mint a futam előtti hét azonos időszakában. Közülük Mogyoródon szállt meg a legtöbb turista, akik közel 2000 vendégéjszakát töltöttek el a három nap során.

Forma-1, F1, Lewis Hamilton, Max Verstappen, Magyar Nagydíj, 2024,
A Forma 1-es hétvége fellendítette a turizmust
Fotó:  Attila KISBENEDEK / AFP

Az Origo is beszámolt arról, hogy május végére befejeződött a Hungaroringen zajló és 2026-ig tartó felújítási munkálatok első üteme.

A határidők betartása miatt sokszor napi 24 órában zajlottak a munkálatok, egyszerre 400-500 fő dolgozott a területen, összesen pedig 1500 embernek adott munkát a projekt.

Négy toronydaru és öt autódaru dolgozott, összesen 390 kilométernyi vezetéket és 3200 tonna betonacélt építettek be, és 1674 köbméter előregyártott vasbeton szerkezetet, valamint 32 ezer köbméter betont használtak fel. 

Megmozgattak 170 ezer köbméter földet, elkészült a lelátó mögötti rendezvénytér összes támfala, amely összesen 450 méter hosszú, és megépült az új lépcső, amely a nézőtérhez vezet. Az alsó depóterületen elbontották az épületeket, majd pedig megépült az új, immár 8000 négyzetméteres paddock. Emellett elkészült a végleges közműhálózat jelentős része, valamint nagy területen látványos kertépítési munkák is zajlottak annak érdekében, hogy a Hungaroring csapata méltó körülmények között rendezhesse meg a Magyar Nagydíjat.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!