Ezek a fizetős balatoni strandok naponta kétszer ingyenesek

Vágólapra másolva!
Az egyik balatoni településen, Balatonalmádiban naponta kétszer ingyenesen lehet használni a fizetős strandokat. A Balatoni Szövetség (BSZ) Vonyarcvashegyen rendezett díjkiosztó ünnepségén pedig ismertették a balatoni strandok idei minősítésének eremdményeit, és bejelentették a Balaton Legjobb Strandja 2024 címének nyertesét.
Vágólapra másolva!

Kora reggel 45 percen át, valamint a zárást követően 3 órán át ingyenesen látogathatók a balatonalmádi strandok.

 A lehetőség csak a város saját strandjaira vonatkozik, de közülük mind a négyre.

A település strandjai – Wesselényi Strand, Budatava Strand, valamint Káptalanfüreden a nagy és a kis strand – a szezonban 8:30-kor nyit. Azonban minden nap 7:00 és 7:45 között ingyenes belépést biztosítanak.

strand, nyár, Balaton

Fotó: Shutterstock/belizar

Azaz ekkor lehetőség van egy reggeli úszásra. 7:45 után viszont el kell hagyni a strand területét, ugyanis a dolgozóknak még fel kell készíteniük a létesítményeket a nyitásra.

Késő délután, kora este is van egy hasonló lehetőség, hiszen az említett almádi strandok egyaránt 19 órakor zárnak, de ez a fizetős időszak végét jelenti, a kapukat csak 22 órakor zárják be estére, így 3 órán keresztül ekkor is ingyenes a belépés - hívja fel a figyelmet a Termal Online.

Mindezek mellett mind a négy városi strand 16 és 19 óra között kedvezményes belépőjegyeket is kínál. 

Megválasztották a Balaton legjobb strandját

A napokban megválasztották a Balaton legjobb strandját, amelyet idén a gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el. Az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) az idén 21. alkalommal hirdette meg a legjobb balatoni strandok védjegyévé váló Kék Hullám Zászló strandminősítést. Ezúttal 46 strandüzemeltető vállalta a megmérettetést, némelyikük szabadstrandokkal és kempingekkel.
A helyszíni bejárások az iskolaszünet kezdete utáni héten zajlottak, a bírálóbizottságba a BSZ bevonta a partnerszervezeteit; a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) képviselőit. Idén is egytől öt csillagig kaptak értékelést a nevezett strandok, ezzel is jelezve a fürdőhely szolgáltatásainak színvonalát, választékát. A nevező strandok közül 28 nyert ötcsillagos, 14 négycsillagos, és négy három csillagos Kék Hullám Zászlót.

Balatonalmádi, Káptalanfüred
Balatonalmádiban a város saját fizetős strandjai naponta kétszer ingyenesen is látogathatók
Fotó: Christo/wikipedia.org 

A minősítés során vizsgálták a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strandok akadálymentesítésének szintjét, a környezet állapotát (virágosítás, gyep, meder), a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. 

Figyelembe vették a sportolási lehetőségeket, és a gyerekbarát szempontokra, mint a pelenkázó vagy családi öltöző meglétére is odafigyeltek. Számított a strandi vendéglátóhelyek kínálata, a helyi termékek jelenléte is.
Több különdíjat is kiosztottak az ebből az alkalomból pénteken Vonyarcvashegyen rendezett ünnepségen. Közöttük új a Smart Destination, amely a strandok digitális megközelíthetőségét vizsgálta. Három fürdőhely kapott "Okos Strand" minősítő oklevelet, akik közül a különdíjat Vonyarcvashegy Lido Strandja érdemelte ki. A strandok digitális megközelíthetősége új szempontként bekerül jövőre a BSZ minősítő rendszerébe is.

Strandolók a Balatonnál.
Fotó: Forrás: MTI/Kovács Attila


A Balatonnál az elmúlt években hatalmas fejlődésen ment keresztül szinte valamennyi balatoni strand. 

Csaknem valamennyi strandon találhatók ma már baba-mamabarát szobák, családbarát öltözők, vizesblokkok, de köztük is van kimagasló, amely gyerek- és sportanimációkkal, lidós partszakasszal, megfelelő árnyékolással várja a családokat. 

Az MTÜ családbarát idei különdíját Balatonakali Mandulavirág strandjának adta át. A Balatoni Kör az egész évben nyitva tartó, minőségi kínálattal rendelkező és helyi termékeket felsorakoztató strandi vendéglátóhelyeket értékelve Balatonudvari Fövenyes strandjának adta a különdíját. A Balatoni Turizmus Szövetség különdíját a Siófoki Nagystrand kapta, amely rendezvényhelyszínként is  kínál programokat.
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park "Zöld levél díjat" adományozott a zöldfelületi szempontok, a biológiai sokféleség megőrzése, valamint az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás alapján kiemelkedő balatonfüredi Kisfaludy strandnak, "Zöld béka díjat" a környezeti nevelésben kiemelkedő szigligeti Községi strandnak, valamint "Zöld fészek díjat" az élőhelyvédelmi szempontból kiemelkedő szántódi, Rigó utcai szabadstrandnak.
 

A Balaton körüli három vármegyei önkormányzat is különdíjban részesítette partszakaszainak egy-egy kiemelkedő fürdőhelyét.


Az utóbbi években magas volt az ötcsillagos Kék Hullám Zászlót elnyerő strandok száma, ami a strandfejlesztésre fordítható támogatások mellett annak is köszönhető, hogy a strandüzemeltetők megfogadják a szakmai zsűri ajánlásait. "A Balatont bárkinek nyugodt szívvel lehet ajánlani, Európai-szintűek a strandjai" - hangsúlyozta Lombár Gábor, a BSZ elnöke. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről