A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Óriásit nőtt III. Károly fizetése, pedig eddig sem állt rosszul anyagilag

Vágólapra másolva!
Óriásit bevétele volt tavaly a Crown Estatenek, azaz a brit koronához tartozó birtokok és ingatlanok együttesének. Így pedig III. Károly uralkodó és családja jóval nagyobb pénzből gazdálkodhat.
Vágólapra másolva!

45 millió fonttal, azaz mintegy 20 milliárd forinttal nő III. Károly király személy jövedelme, miután a brit koronához tartozó földbirtok- és ingatlanportfólió nyeresége, 148 százalékkal nőtt a 2024-2025-ös pénzügyi évben a nemrég közzétett jelentés szerint. Eszerint a Crown Estate nyeresége – ez a koronabirtokok összességét foglalja magában – a 2023-2024-es pénzügyi év 443 millió fontjáról 1,1 milliárd fontra emelkedett. Így természetesen III. Károly király és családja jóval több pénzből gazdálkodhat a következő egy évben. 

A 45 millió fontos járandóságnövekedés számokban kifejezve azt jelenti, hogy a Sovereign Grant – ez a pénzügyi alap felel az uralkodói család pénzügyi támogatásáért – a korábbi 86,3 millió font helyett nagyjából 50 százalékos növekedéssel, 132 millió fontot fog III. Károly rendelkezésére bocsátani 1 év alatt (az összeget az elmúlt két év nyereségét átlagolva számítják ki).

Károly király és Katalin hercegné, a háttérben Vilmos herceggel
Károly király és Katalin hercegné, a háttérben Vilmos herceggel
Fotó: KURT DESPLENTER / BELGA MAG / Belga via AFP

Hogyan finanszírozzák a brit uralkodói család kiadásait?

A brit királyi család finanszírozása meglehetősen összetett. A család több jogcímen szerez jövedelmet, miközben tagjaik személyes vagyonnal is rendelkeznek. Ám a személyes vagyonelemek elkülönülnek a monarchiát mint intézményt az éppen regnáló uralkodó személyétől függetlenül megillető vagyonelemektől. Ennek jelentős részét az említett Crown Estate rendszere fedi le egy portfóliótársasággal, azaz főként történelmi múltra visszatekintő birtokok, kastélyok hálózata, sőt, London központjában működő üzletek ingatlanai is tartoznak ahhoz.

A portfólió értéke hatalmas. Az ingatlanok jövedelmét azonban nem a királyi család kapja, hanem az állam. A királyi család a jövedelem nyereségének 25 százalékra tarthat igényt kiadásaik és lakhatásra használt ingatlanaik költségeire a Sovereign Grant-on keresztül. Ez az arány egyébként tavaly a kormány és a királyi család közötti megállapodással csökkent, enélkül III. Károly most még több pénzre számíthatna. További részleteket a brit királyi család finanszírozásáról az Origón több cikkben is olvashat.

A jelentésben szereplő profitnövekedésről elsősorban a szélenergia tehet. Pontosabban az, hogy a Crown Estate-hez jelentős tengeri területek is tartoznak a Brit-szigetek körül, melyek egy részét bérbe adták illetve lízingelik tengeri szélerőműparkok számára, erről az Origo is beszámolt korábban. Főként az ebből származó bevételből származik a nyereség növekedése is.

III. Károly és családja számára járó, az előző évihez képest 45 millió fonttal nagyobb összeg nem kerül egyenesen az uralkodó zsebébe. A királyi kötelezettségek teljesítésekor felmerülő költségeknél tanácsadók sora segíti az uralkodót, hogy a legjobb döntéseket hozza.

London Daily Life And Economy
Látogatók a Buckingham-palota előtt - a világ egyik leghíresebb épületének zajló felújítása rengeteg pénzt emészt fel
Fotó: NurPhoto via AFP

A Guardian a Buckingham-palotához közeli forrásokból úgy értesült, hogy a megnövekedett királyi jövedelem egy részét III. Károly átcsoportosítja a palota 10 éves felújítási programjába. Erre jelenleg a Crown Estate nyereségének 12 százalékát költik, a felújítás teljes költsége 369 millió font.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!