Hollandia
ÉLŐ
Törökország

Ősztől szerezhető meg az ingyenes jogosítvány

Vágólapra másolva!
Már az ősszel elindulnak az ingyenes jogosítvány megszerzéséhez szükséges tanfolyamok – derült ki a honvédelmi tárca közleményéből. A projekthez kapcsolódó pilotprogramban már zajlik a kijelöltek szakoktatók képzése. Az ingyenes jogosítvány megszerzésének lehetősége a végzős középiskolások előtt nyílik meg a kiválasztott intézményekben.
Vágólapra másolva!

A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolásoknak a "B" kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ- és az egészségügyi oktatást tartalmazza. A Magyar Honvédség a gyakorlati képzést támogatja, és a kiválasztott intézményekkel kötött együttműködési megállapodás alapján már ősszel elindítja a jogosítvány megszerzéséhez szükséges tanfolyamokat - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.
Azt írták, 

a projekthez kapcsolódó pilotprogramban folyamatban van a kijelöltek szakoktatói képzése, amelyet a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján a KTI Nonprofit Kft. tart.

A szakoktatói képzésben a Magyar Honvédség állományába tartozó katonák vehetnek részt, amennyiben betöltötték 23. életévüket, középiskolai érettségivel, valamint legalább két éve érvényes "B" kategóriás vezetői engedéllyel és egészségügyi alkalmassági vizsgával rendelkeznek - ismertette a szaktárca.

jogosítvány
Ősztől a középiskolások ingyenesen szerezhetnek jogosítványt
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo 

Kiderült, hogy a magyar honvédség a gyakorlati képzést támogatja és a kiválasztott intézményekkel kötött együttműködési megállapodás alapján már ősszel elindítja a jogosítvány megszerzéséhez szükséges tanfolyamokat. 

A szakoktatói képzésben a magyar honvédség állományába tartozó katonák vehetnek részt, amennyiben

  • betöltötték 23. életévüket,
  • középiskolai érettségivel,
  • valamint legalább két éve érvényes "B" kategóriás vezetői engedéllyel
  • és egészségügyi alkalmassági vizsgával rendelkeznek.

A tervek szerint a képzés a képesítő vizsgákkal együtt augusztus hónapban lezárul. Tudatták azt is, hogy a diákok képzése a magyar honvédség és a középiskolák együttműködési megállapodása alapján valósul meg.

Ahogy az Origo korábban beszámolt róla, májusban jelentek meg azok a jogszabályváltozások, amelyek jelentősen átalakíthatják a jogosítványszerzés folyamatát Magyarországon. 

A jogszabálymódosítás értelmében már az idei tanévtől kezdve lehetőség nyílik arra, hogy a középiskolákban is oktassák a KRESZ-t és egyéb járművezetéshez kapcsolódó elméleti tudnivalókat. Az intézmények emellett felhatalmazást kapnak az elméleti vizsgák lebonyolítására is anélkül, hogy ehhez külön engedélyre lenne szükségük. 

A mostani változással ingyenes hozzáférést biztosítanak ehhez a tananyaghoz közvetlenül az iskolákban. 

A honvédség pedig lehetőséget kap arra, hogy gyakorlati oktatást tartson és vizsgáztasson, de ennek pontos kereteiről még nincsenek információk.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről