Összegyűjtöttük a legfontosabbakat az üvegvisszaváltásról

újrahasznosítás, pet-palack, automata, illusztráció
Fotó: Mulevich
Vágólapra másolva!
50 forint - ennyivel kerül többe július óta a legtöbb műanyag palackos, és dobozos ital. Ezt persze vissza lehet kapni, csak el kell mennünk egy üvegvisszaváltóhoz. Ezek pedig tapasztalataink szerint jól működnek. Mi pedig most összeszedtünk néhány hasznos tanácsot, amivel még egyszerűbbé teheti az életét.
Vágólapra másolva!

2024-től július elsejétől tilos olyan egy decinél nagyobb műanyag palackot gyártani, ami nem visszaváltható. Ez alól csak a tej, vagy a tejalapú termékek jelentenek kivételt. Ugyan az üzletekben még találhatunk olyan italokat, amelyek nem ilyen üvegben vannak, ezek azonban még – mondjuk így – raktáron maradt üdítők. 

Én azt csinálom, hogy kiválasztom, hogy melyik nem visszaváltható, és azt viszem el. A barátom gyűjti otthon azokat, amik visszaválthatóak, de nekem erre nincs türelmem"

- mondja az egyik boltban az eladó, akitől segítséget kérek, hogy hol találom az üvegvisszaváltót.

A fiatal lány ezt sokáig már nem teheti meg, ugyanis, ahogy fentebb írtuk, hamarosan minden üveg visszaváltható lesz. A vásárlásnál kell 50 forintot pluszban fizetni, amit később visszakapunk.

Mindezt egy európai uniós rendelet írja elő. Magyarország az elsők között csatlakozott a környezetvédelem szempontjából cseppet sem elhanyagolható rendszerhez. Csak összehasonlításként: Ausztria mindezt csak 2025-ben vezeti be.

Az előírás szerint 2029-ig a PET palackok 90%-át vissza kell gyűjteni és újra kell hasznosítani. Jelenleg a műanyag palackoknak, és a fém dobozoknak csak a töredékét hasznosítják újra, ami hatalmas terhelés a környezetnek.

újrahasznosítás, pet-palack, automata, illusztráció
Fotó: Shutterstock/ Pinglabel / Shutterstock/ Pinglabel

Én magam otthon egy vékony (szemetes) zsákban gyűjtöm az üvegeket. Nincs szükség erősebbre, hiszen a műanyag üvegeknek nincs súlya. Helyet viszont foglalnak, no és persze jobb egy helyre tenni.

Egy négytagú családnál hetente 8-10 üveg gyűlhet össze (persze a mostani kánikulában ennél akár jóval több is), utóbbival számolva ez éves szinten nem kevés pénz, több mint 25 ezer forint. És akkor még nem is beszéltünk arról, amikor vendégek jönnek át, születésnapok, húsvét, karácsony...

Az országban hamarosan már mintegy 2000 visszaváltási, úgynevezett Repont lesz, ide lehet vinni az üvegeket.

újrahasznosítás, pet-palack, automata, illusztráció
Fotó: Mulevich / Shutterstock/ Mulevich

Saját tapasztalatom szerint ezek valóban jól működnek. Csak ritkán fordul elő, hogy egy üveget nem elsőre vesz be a gép. Ilyenkor egy pici elforgatással orvosolni lehet a problémát. Hosszabb időt csak a saját figyelmetlenségem miatt töltöttem az automatánál, amikor olyan üveget próbáltam visszaváltani, ami nem visszaváltható. De ez is hamar kiderül.

Magát az üveget egy nyílásba kell behelyezni, egy futószalagra, ami egyszerűen elszállítja azt. Ezután pedig már csak azt kell kiválasztani, hogy egy utalványt kérek, amit az adott boltban le lehet vásárolni, vagy visszakérem a pénzt. Fontos itt megjegyezni, hogy

egyelőre az utalványokat az önkiszolgáló részen nem lehet felhasználni. Legalábbis én több boltban kaptam azt a választ, hogy ezekkel csak azoknál a kasszáknál tudok fizetni, 

ahol az üzlet egy eladója ül.

A másik módszer, hogy visszautalja a rendszer az üvegekért járó pénzt. Ehhez egy applikációt kell letölteni. Ismét saját tapasztalat, ez valóban kevesebb, mint három perc alatt megérkezik.

újrahasznosítás, pet-palack, automata, illusztráció
Fotó: RymanStudio / Shutterstock/ RymanStudio

Van olyan online szupermarket, a Kifli, amely el is viszi az üres üvegeket. Ebben az esetben néhány plusz szabályt kell betartani:

  • az üveget, vagy dobozt nem szabad összepréselni (ez persze arra az esetre is érvényes, amikor magunk visszük vissza)
  • azokat az erre rendszeresített, ragasztószalaggal lezárható zsákban kell visszaküldeni, amit a futárok kezelnek
  • a zsákból a futárok maximum egyet visznek el, amelybe 10 műanyag vagy fém doboz fér. Illetve a zsák végén lévő ragasztócsík szabadon kell, hogy maradjon, hogy azt légmentesen le lehessen zárni. A zacskót ugyanis a futár zárja le. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről