A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
12:00VízilabdaMagyarország-Szerbia

Hatalmas aranylelőhelyet találtak Európában

Vágólapra másolva!
Új aranylelőhelyre bukkantak Franciaországban, aminek messzemenő gazdasági hatásai lehetnek akár egész Európa számára. A szakemberek szerint a bánya hatalmas aranykészleteket rejt.
Vágólapra másolva!

Bár a Côtes d’Armor, a Gard és a Pireneusok már régóta ismertek aranykitermelési tevékenységeikről, az új bánya a területileg az ország nyugati részén található Limousin régióban található. A kutatási terület Limoges, Brive, Périgueux és Angoulême városok között helyezkedik el, Chalard, Ladignac-le-Long és Jumilhac-le-Grand községeket is magában foglalva. Már korábban is kutattak arany után a térségben, és bár a bányászati műveleteket 2002-ben lezárták, máig úgy gondolják, hogy

 többtonnányi arany lapul a terület felszíne alatt.

Chalard falu az egyik legnagyobb francia aranybányászati körzet szélén található, a bánya értéke milliókban mérhető, figyelembe véve, hogy ma egy kilogramm arany ára körülbelül 60.000 euró.

Az Aurelius Resources, egy angol bányászati cég leányvállalata pár hónapja leszerződött Franciaországgal. Az öt évig tartó kutatás célja, hogy feltárják és kibányásszák a térségben található aranyat, emellett azonban más stratégiai fontosságú fémek, például ezüst, ón, réz, cink, ólom és nikkel után is kutatnak. A BitcoinBázis cikke szerint a projekt hatalmas gazdasági és geopolitikai jelentőséggel bír, mivel a globális nyersanyagok iránti kereslet növekedésével párhuzamosan csökkentheti Európa importfüggőségét.

Még korai lenne megmondani, hogy az új aranylelőhely felfedezése új aranylázat indít-e el, de az biztos, hogy az Európai Unió és Franciaország gazdasági kilátásait jelentősen befolyásolhatja.

arany
Rendkívüli értékű aranykincs rejtőzhet a föld alatt egy kis franciaországi falu közelében 
Fotó: Shutterstock

Nemrégiben kiderült, hogy akkora arany- és ezüstkészletek rejtőzhetnek Magyarországon, a Börzsönyben a föld alatt, mint a világon kevés helyen.

Az Origo idézte a Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. számításait, amelyek szerint nagyjából 1000 tonna arany és ezüst lehet a Börzsöny hegységben körülbelül 150 méter mélyen. Ez hatalmas szám ahhoz képest, hogy a Magyar Nemzeti Bank aranykészlete "csupán" 100 tonna.

Az a mennyiség, ami a Börzsönyben pihenhet, hozzávetőlegesen 59 milliárd euró értékű lehet, és egy koncessziós bányászati jog elnyerését követően durván 14 év alatt összesen 9000 tonna arany és ugyanennyi ezüst kitermelése valósulhatna meg.

A beruházás 1200 embernek nyújthatna munkát, és a tervek szerint a világ egyik leggazdagabb arany- és ezüstbányáját hozná létre Magyarországon. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!