A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az elhibázott brüsszeli szankciók tönkretették az európai ipart

Vágólapra másolva!
A Világgazdaság arról ír, hogy a legfrissebb termelési adatok szerint valósággal földbe állt az európai ipar. Elmondható, hogy az orosz-ukrán háború, a gazdasági szankciók és az arra adott rossz uniós válaszok együttes hatása miatt gyengélkedik az európai gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az orosz-ukrán háború, a gazdasági szankciók és az arra adott rossz EU-s válaszok miatt Európa gazdasága tragikus képet fest a legfrissebb termelési adatok tükrében.   Júniusban az Eurostat, azaz az Európai Unió statisztikai hivatalának első becslése szerint az előző év azonos időszakához képest a szezonálisan kiigazított ipari termelés az euróövezetben 3,9 százalékkal, a EU -ban pedig 3,2 százalékkal mérséklődött - írja a Világgazdaság.

Németország, gazdaság, ipar, gyár
Lesújtó adatok érkeztek az EU gazdaságáról
Fotó: AFP

A lap cikke szerint azon tagállamok közül, amelyekről rendelkezésre állnak adatok, a legnagyobb éves csökkenést Írországban (-17,4 százalék) és  Horvátországban mérték, ahol 8,3 százalékkal esett vissza a volumen.

Az adatok tükrében is elmondható, hogy az európai és a háborús környezet miatt Magyarországon az ipar júniusban 3,7 százalékkal csökkent. Németországban az ágazat teljesítménye 4,1 százalékkal csökkent. Magyarország gazdasági kilátásaira óriási befolyással vannak az uniós külpiacok, melyek látható módon szenvednek az orosz-ukrán háború és az elhibázott szankciós politika okozta bizonytalan gazdasági környezetben. 

A lap szerint ezért csökkentette a kormány az idei gazdasági növekedére vonatkozó előrejelzését és ezért bízik abban, hogy a konfliktus lezárásával visszatérhetünk a növekedési pályára. Mint írják, már hosszabb ideje az egész kontinensen romlik az ipar teljesítménye, melynek a valódi oka az a lap szerint, hogy az Európai Unió elhibázott szankciós politikát folytat. .

 Az emelkedő költségek növelik a fogyasztói árakat, visszavetik a fogyasztást és ezáltal a cégek gyártási és beruházási kedvét is. 

A magyar kormány többször is nyilatkozott erről. A kormány szerint az ipar teljesítményének helyreállításához békére van szükség.  Csak a béke elérésivel állhat helyre az ipar teljesítménye.

Havi bázison a legnagyobb csökkenést Írországban (-7,8 százalék), Belgiumban (-6,5 százalék), Horvátországban és Portugáliában (-3,7 százalék) regisztrálták. A legnagyobb növekedést pedig Romániában (+4,0 százalék), Finnországban (+3,6 százalék) és Szlovákiában (+2,1 százalék).

Közben az Eurostat korrigálta a májusi adatokat is, amelyek az első becslésnél is rosszabbak lettek, így az euróövezetben -0,6 százalékról -0,9 százalékra, az EU-ban pedig -0,8 százalékról -1,2 százalékra módosult. Az éves százalékos változást az euróövezetben -2,9 százalékról -3,3 százalékra, az EU-ban pedig -2,5 százalékról -2,9 százalékra módosították.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!