A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Újabb módszerrel próbálják megszerezni a csalók az emberek pénzét

Vágólapra másolva!
Hiába a rengeteg biztonsági megoldás, a kétfaktoros azonosítás, a bankok folytonos figyelmeztetése, sajnos még így is vannak olyanok, akik bedőlnek a csalóknak, akik a bankszámlákról akarnak levenni pénzt. Most pedig egy újabb csalási módszer terjed országszerte.
Vágólapra másolva!

Hiába nem adjuk meg a telefonszámunkat,  illegálisan – és jó pénzért piacra dobott - adatbázisok segítségével adathalász bűnözők így is hozzájutnak azokhoz, és felhívnak minket, majd jön a már jól betanult szöveg, amiből ráadásul most újat „fejlesztettek ki”.

Ezúttal azzal próbálkoznak csalók, hogy tudomásukra jutott, miszerint valaki egymillió forintot akar leemelni a bankszámlánkról. 

Itt már két adatot is megszerezhetnek a gyanútlan ádozatoktól. Ha valaki visszakérdez, hogy ez mégis hogyan történhetett meg, máris tisztában vannak azzal, hogy nagyobb összeget tart a bankszámláján. 

Ilyenkor azt ígérik, hogy leellenőrzik a számlát, hogy megvan-e az összeg, amihez elkérik a kártyaszámot és a kártya hátulján található CVC-kódot. Egyrészt, ilyet egyik bank sem csinál, főleg nem telefonon keresztül, másrészt ezeket az adatokat soha nem kérik, semmilyen körülmények között.

Általában magyar számról, magyar nyelvű csalók telefonálnak, és egyre kifinomultabb módon adják elő a "fedősztorit", ám ez senkit ne tévesszen meg. A legjobb, ha egyszerűen bontjuk a vonalat, azután érdemes megnézni a telefonszámot, amiről hívtak bennünket, rákeresni az interneten, sok esetben ugyanis másnál is ugyanerről a számról próbálkoztak már korábban.

Adathalászat
Újabb átveréssel próbálkoznak adathalász csalók 
Fotó:  Shutterstock

A Promotions.hu szerint mindenképp tiltsuk le a telefonszámot, a történteket pedig érdemes jelenteni az adott banknak. 

Az OTP például külön útmutatót is készített arról, hogy mit tehet, aki csalás áldozatává vált. Ebben többek között arra hívják fel a figyelmet, hogy ha illetéktelenek tudomására jutottak valakinek az adatai, az internetbanki vagy a mobilbanki belépési adatai, a bankkártya adatai, vagy olyan tranzakciót észlelt, amelyet nem kezdeményezett, akkor a lehető leghamarabb jelezze az esetet az OTP Banknak.
Amennyiben bankkártya, internetbanki vagy a mobilbanki belépési a datait szerezték meg az ügyfélnek, akkor letilthatja a használatot. 

Ha pedig valakinek anyagi kára keletkezett, azaz csalók leemeltek pénzt a számlájáról, azt jelentse a rendőrségen.

Fontos, hogy ha a nyomozóhatóság segítségét szeretné igénybe venni, akkor ne használja tovább a fertőzött vagy fertőzöttnek vélt eszközét, mivel fontos adatok törlődhetnek vagy módosulhatnak, amelyek a későbbi nyomozás során "forró nyomként" vagy bizonyítékként szolgálhatnak. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!