Egymillió dollárt tart kézben az, aki felemel egy aranyrudat

Vágólapra másolva!
Elérte, illetve át is lépte az 1 millió dollárt egy szabványos aranyrúd értéke, köszönhetően annak, hogy a nemesfém, ha kisebb megingásokkal is, de megerősödött a piacokon.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban új csúcsokra emelkedett az arany árfolyama. Ennek következtében minden más befektetési eszköznél nagyobb hozammal kecsegteti a befektetőket idén. Miként a Növekedés összefoglalója arra felhívja a figyelmet, a hozamnövekedés mellett az arany elért, majd átlépett egy bűvös határt

a 400 unciás standard aranyrúd értéke elérte és át is lépte az 1 millió dolláros értéket.

Ez úgy lehetséges, hogy az arany árfolyama túlhaladta a 2500 dollár per unciát.

Bár az árfolyam kis mértékben esett az elmúlt néhány kereskedési napon, cikkünk készítésekor mértéke még mindig kicsivel 2500 dollár fölött van. Azaz egyetlen aranyrúd most is 1 millió dollárt ér.

Ez azért is érdekes fejlemény, mert a nemesfém ára története során először lépte át a 2500 dolláros szintet unciánként. 

arany, aranyrúd, gold bar
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock

A nemesfém erősödése mögött sokan az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatcsökkentési lépéseit látják. Ilyen esetben megszokott, hogy a pénzt sokan a klasszikus, nem pénzalapú menedékeszköznek számító nemesfémbe helyezik. Ám mint a lap felhívja rá a figyelmet, a jelenség vélhetően nem ilyen egyszerű. Egyrészt egyes jegybankok nagy ütemben vásárolnak, mindenekelőtt a kínai jegybank, ami önmagában óriási keresletet jelent.

A jegybankok mellett olyan befektetők is vásárolnak, akik félnek a geopolitikai kockázatoktól: ez a hagyományos biztonságos eszközökbe történő menekülés. 

Nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy a 400 unciás aranyrúd egymillió dolláros értéke egyfajta pszichológiai hatással, nyomással is felérhet. Ez egy olyan lélektani határt képviselhet sokak szemében, ami arra ösztönzi őket, hogy érdemes aranyba fektetniük. 

Ennek következtében a drágulás akár folytatódhat is.

Vonzerőt adhatott a nemesfémnek, hogy a bitcoin az elmúlt hónapokban tapasztalt erősödése után mostanra újra jelentősen meggyengült. A bitcoint korábban sokan az arany fő riválisának tartották, de a Covid-19-járvány óta extrém kilengéseket produkáló kriptovaluta most épp megint nincs jó formában. Tavasszal még 70 ezer dollár fölött is mozgott az árfolyam (ennél némileg magasabb volt a koronavírus-járvány idején), mostanra azonban visszaesett 60 ezer dollár körüli szintre. Ez sok befektetőt újra az arany felé terel.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!