Óriási lépést tett a fejlődés felé egy szigetcsoport

Vágólapra másolva!
Hivatalosan a Kereskedelmi Világszervezet tagja lett a kelet-afrikai, parányi tengeri köztársaság, a Comore-szigetek.
Vágólapra másolva!

17 éven át tartó tárgyalássorozat után a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tagja lett a Comore-szigetek. 

Az ország csatlakozását a szervezet tagsága már tavaly februárban jóváhagyta, de az ország csak most vált teljes jogú taggá.

A WTO főigazgatója, Ngozi Okonjo-Iweala köszöntő beszédében kifejtette, hisz abban, hogy a fejlemény "a modernizáció, a gazdasági átalakulás, és a Comore-szigetek regionális integrációjának előmozdítója lesz az afrikai kontinensen."

Ehhez azonban az országnak alkalmazkodnia kell az új státuszára vonatkozó kihívásokhoz, és be kell tartania bizonyos elvárásokat – tette hozzá a főigazgató.

A tagságra vonatkozó hosszú tárgyalássorozat sok apró lépésből állt. A szervezet valamennyi munkacsoportjának konszenzusra kellett jutnia a Comore-szigetek felvételét illetően, illetve a tagországoknak félre kellett tenniük egyéni aggályaikat a csatlakozással kapcsolatban. A vitás kérdéseket két- illetve többoldalú tárgyalások során kellett rendezniük.

Comore-szigetek
A Comore-szigetek északi nagy szigetén, Maloudja közelében található tengeri pihenőhely
Fotó: Unsplash / Tibtibtibou

A Comore-szigetek fő gazdasági erejét továbbra is a mezőgazdaság adja, a farmerek jelentős része önellátásra termel. Az adatok szerint a Comore-szigetek legfontosabb kereskedelmi partnere a 27 államot tömörítő EU. A blokkon kívül fontos gazdasági partnere még az Egyesült Arab Emírségek.

Jelenleg 22 kormányzat, ezen belül 8 afrikai ország vezetése folytat tárgyalásokat a WTO-tagságról. Magyarország is tagja a szervezetnek, mely 165 államot tömörít.

A Comore-szigetek egy piciny szövetségi köztársaság, Madagaszkártól északra található, Afrikától keletre. Három nagyobb és több kisebb sziget alkotja, területe 2235 km2. Lakossága nem éri el az 1 millió főt. Gazdasága erősen függ a mezőgazdaságtól, az ágazat fontosságát az is alátámasztja, hogy a szigetek szinte teljes területe alkalmas az ültetvényes gazdálkodás valamilyen formájára. 

A Comore-szigetek fő kiviteli cikkei közé tartozik a vanília, a szegfűszeg, valamint illóolaj-párlatok.

A kivitel döntő része az EU-ba, azon belül Franciaországba irányul.

Élelmiszerből és más cikkekből importra szorul az ország, mely egyelőre egyetlen olimpiai érmet sem nyert, bár a futballjára érdemes odafigyelni. Ez utóbbiról az Origo is írt. A turisták viszont szívesen keresik fel természeti adottságai miatt. Gasztronómiája híres: máshol drága ínyenc tengeri fogásokat lehet szinte hétköznapi fogásként fogyasztani a látogatások alkalmával.

Néhány hónapja súlyos politikai válság alakult ki az országhoz közel fekvő Mayotte szigetén, erről a Magyar Nemzet számolt be. Mayotte szigete földrajzilag a szigetcsoporthoz, jogilag azonban Franciaországhoz tartozik.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!