A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Szenzációs bejelentést tett a Mol

Vágólapra másolva!
A Mol három jelentős gáztalálatot ért el Pakisztánban a TAL Blokkban, amelyet 25 éve működtet operátorként, és ahol 19 éve termel szénhidrogént. A Razgir-1 kutatófúrást 2024. januárban kezdték el fúrni, 3950 méter mélységet értek el. Eddig három sikeres kúttesztet végeztek három különböző geológiai formációban. A Mol 8,4 százalékos részesedéssel rendelkezik a kitermelt mennyiségből.
Vágólapra másolva!

A 2024 januárjában kezdett Razgir-1 kutatófúrást a Mol a tervezett céldátum előtt fejezte be.  Jelenleg is zajlik a kút teljes potenciáljának felmérésére vonatkozó tesztelés - derül ki a társaság közleményéből.

A hazai olajtársaság három rétegben talált gázt és kondenzátumot.

A tesztelés során összességében a “Lumshiwal-1” formáció hozama kb. 3800 hordó/nap egyenértékű gáz és kondenzátum volt, míg a “Kawagarh” formáció kb. 3000 hordó/nap egyenértéknyi, a “Lockhart” formáció pedig kb. 3500 hordó/nap egyenértékű mennyiséget termelt. A kitermelésre vonatkozó stratégia meghatározása még folyamatban van,  a Mol részesedése pedig ettől függően napi 400-800 hordó egyenérték között várható, ami hozzávetőlegesen 1 százalékot adhat hozzá a Mol-csoport teljes szénhidrogén-termeléséhez. 

„A Mol Pakisztán a legkorszerűbb technológiának köszönhetően érte el ezeket a találatokat egy olyan “érett” területen, ahol 25 éve folytat kutatási és termelési tevékenységet. Csapatunk két évtizede járul hozzá az energiaellátás biztonságához Pakisztánban; ez az eredmény kitartásuk, rugalmasságuk és szakértelmük bizonyítéka. Az új kút a kutatási kampány régóta várt újrakezdését jelenti a TAL Blokkban, és jelentős mérföldkő a Mol Pakisztán számára" – mondta el Marton Zsombor, a Mol-csoport kutatás-termelés üzletágának ügyvezető igazgatója.  

Mol Pakisztán
A Razgir-1 kút Pakisztánban
Fotó: Mol

A Mol Pakisztán a Mol-csoport 100 százalékos tulajdonú leányvállalataként 1999 óta tevékenykedik Pakisztánban. A vállalat 4 blokkban rendelkezik érdekeltséggel, a TAL és a Margalla Blokkban pedig operátorként van jelen.  

A Mol 2002-ben talált először szénhidrogént Pakisztánban, azóta összesen 13 kereskedelmi célú találatot jelentett be, legutóbb 2020-ban a TAL Blokkban a Mamikhel South-1 kút fúrásával. 

Pakisztáni piacra lépése óta a Mol több mint 400 millió hordó egyenértéknyi bizonyított és feltételezett (2P) készletet talált a TAL Blokkban, amelynek operátoraként 65 ezer hordó egyenérték/nap bruttó termelésért felel. Közös vállalati partnerei a helyi OGDCL, PPL, POL és GHPL olaj- és gázipari vállalatok. A Mol részesedése a kitermelt mennyiség 8,4 százaléka. 

A Mol Pakisztán jelentősen hozzájárul Pakisztán energiabiztonságához. Napi 15 ezer hordó termelésével a vállalat az ország második legnagyobb kondenzátumtermelője, napi 425 tonnával a második legnagyobb LPG-termelő, valamint az ötödik legnagyobb gáztermelő kb. 44 ezer hordó egyenérték/nap kitermeléssel.  

A vállalat fontos szerepet játszik a Mol-csoport nemzetközi portfóliójában; a csoport teljes szénhidrogén-termelésének mintegy 7 százalékáért felel. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!