Erre senki nem számított: drámai változás a leggazdagabbak listáján

Vágólapra másolva!
Már nem a nigériai iparmágnás, Aliko Dangote Afrika leggazdagabb embere: a friss adatok szerint ez a cím mostantól a dél-afrikai Johann Rupertet illeti.
Vágólapra másolva!

Már nem a nigériai Aliko Dangote a leggazdagabb afrikai magánszemély a világon, miután Johann Rupert átvette tőle a vezetést - vette észre a változást a BBC a Bloomberg Billionaires Index friss adataiban. Bár a változás nem a lista élmezőnyében zajlott (mindkét dollármilliárdos a századik hely után áll az összesítésben), de a hozzájuk köthető jelentős vagyonelemek így is hírértékű, hiszen egyben egy kontinens listájának élén is változást jelent.

A képen a dél-afrikai Johann Rupert:

image

A 74 éves, dél-afrikai Rupert birodalmának talán legfontosabb eleme a svájci székhelyű, luxuscikkeket gyártó Richemont, olyan márkákkal, mint a Cartier és a Montblanc. De jelentős érdekeltségét jelenti a dél-afrikai székhelyű Remgro is. Utóbbi egy hatalmas befektetési holding, melynek a pénzügyi szolgáltatásoktól kezdve a bányászaton át az élelmiszergyártásig vannak komoly befektetései. Rupert mindkét vállalatban az elnöki pozíciót tölti be.

Johann Rupert és családjának nettó vagyona 14,1 milliárd dollár jelenleg, azaz nagyjából 5.100 milliárd forint.

Ez a világranglista 147. helyére elég jelenleg, ez 12 pozícióval előbbre van, mint az eddigi afrikai leggazdagabb mostani pozíciója. Aliko Dangote most a 158. a listán, jelenleg 13,4 milliárd dollárnyi vagyonnal.

Az adatok szerint mind Rupert gyarapodására, mind Dangote jelentős (kb. 1,7 milliárd dolláros) vagyonvesztésére szükség volt ahhoz, hogy a dél-afrikai üzletember lekörözze iparmágnás riválisát. Dangote cement- és cukoripari vállalkozóként alapozta meg üzleti birodalmát, majd az ipar számos területén megjelent. A leggazdagabb afrikaiként pozíciója sokáig megingathatatlannak tűnt.

Ahogy az Origo arról beszámolt, nemrég elkészült Nigéria legújabb, egyben egész Afrika legnagyobb olajfinomítója, mely az üzletember nevét viseli. Dangote személyes ügyének tekintette, hogy az országban épüljön egy akkora kapacitású finomító, mellyel csökkenthető az olajban nagyon gazdag Nigéria kitettsége a külföldi feldolgozók felé, egyben megnyitja annak esélyét, hogy az ország belátható időn belül a régió fontos kőolajszármazék-exportálója legyen.

Business magnate man Aliko Dangote, ranked by Forbes Magazine as the richest man in Africa, speaks during a send off ceremony for 250 Nigerian health workers on a mission to fight Ebola virus in affected West African countries and the launch of African in
Aliko Dangote nigériai iparmágnás, aki éveken át vezette Afrika leggazdagabb embereinek listáját
Fotó: AFP/Pius Utomi Ekpei

A 66 éves üzletember vagyonvesztése elsősorban a nigériai gazdasági nehézségekhez köthető. Az ország valutája, a naira folyamatosan veszít értékéből, Dangote vagyonának nagy része viszont ebben könyvelt eszközökben van. Vállalatai az elmúlt évben számos nehézséggel szembesültek, számukra is gondot jelentett a beszállítói láncok szakadása. A Forbes ezzel együtt is idén januárban 13. alkalommal Afrika leggazdagabb embereként nevezte meg, a Bloomberg adatai szerint viszont most már csak a kontinens második leggazdagabb üzletembere.

Cikkünk címlapi képe illusztráció / forrás: Shutterstock

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!