Véget ér egy korszak: megváltoztatja az építőkockákat a Lego

Vágólapra másolva!
A Lego dán játékgyártó szerdán azt közölte, hogy erőteljesen nőttek az eladásai az idei első fél évben részben az európai és észak-amerikai keresetbővülés hatására. Egyúttal közölték: 2026-ra elérnék, hogy az építőelemek felét megújuló anyagokból állítsák elő.
Vágólapra másolva!

A Guardian beszámolójából kiderül, hogy a Lego továbbra is prioritásként kezeli, hogy az építőkockák műanyag alapanyagát leváltsák a gyártásban, és a kőolaj-származékokhoz képest környezetbarát anyagokból készüljenek a termékeik. A vállalat korábban azt tervezte, hogy az építőkockákat teljes egészében újrahasznosított anyagú palackokból állítsa elő. A megvalósításnak azonban gyártási és költség szempontjából is megvoltak a problémái, ezért a vállalat tavaly lemondott erről az elképzelésről. 

A mostani célkitűzés szerint 2026-ra az építőelemekben lévő műanyag felét megújuló vagy újrahasznosított anyagokból állítanák elő.

A vállalat Origóhoz eljuttatott közleménye szerint idén az első félévben vásárolt alapanyag 30 százaléka hitelesített tömegegyensúlyú volt. A kockák nyersanyagában átlagosan 22 százalékban megújuló és újrahasznosított forrásokból származó anyag található.

A játékgyártó célkitűzése, hogy 2032-re gyártásában teljes egészében megújuló illetve újrahasznosított műanyag használatára tér át.

A vállalat hajlandó magasabb költséggel is megfelelő tanusítással rendelkező, környezetbarát alapanyagokat vásárolni.

A cégnél jelenleg is mintegy 600 féle anyag tesztelése folyik, melyekkel potenciálisan kiváltható lehet az eddig alkalmazott műanyag. 

A vállalatnál keresik a lehetőségeit annak, milyen anyaggal vagy anyagokkal tudnák kiváltani a gyártásban most használt műanyagokat, Lego
A vállalatnál keresik a lehetőségeit annak, milyen anyaggal vagy anyagokkal tudnák kiváltani a gyártásban most használt műanyagokat
Fotó: ©2024 LEGO Csoport

Az alapanyagváltás összetett feladat, nem elég a környezetet kevésbé terhelő anyag megtalálása, annak alkalmasnak kell lennie ahhoz, hogy a dán cégre jellemző magas minőségi elvárásnak megfeleljen. Ahogy az Origo megírta, korábban a cukornáddal kísérletezett a Lego, miközben szem előtt kell tartania, hogy egymáshoz képest évtizedes különbséggel gyártott építőkockáknak is tökéletesen kell illeszkedniük egymáshoz.

Tavaly arról számoltunk be, hogy a Lego 54 milliárd forintos beruházással bővíti magyarországi, nyíregyházi gyárát.

A LEGO mintegy 54 milliárd forintos beruházással 300 új munkahelyet hozott létre Nyíregyházán, illetve a napelemparkját is bővíteni fogja és geotermikus projektet tervez - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban. 

A fejlesztést az állam 4,3 milliárd forinttal támogatta, így hozzájárulva a 300 új munkahely létrehozásához.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!