A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
2
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaMagyarország-Hollandia
HUNHungary
09:00CselgáncsItaly-Hungary
HUNMagyarország
13:00VívásJapan-Hungary
HUNMagyarország
15:00VízilabdaAusztrália-Magyarország
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásImane Khelif-Anna Hamori
NyílNyíl

Magyar cégek is dolgoznak az új szerb nemzeti stadion építésén

CSAK CÍMLAPINAK
Fotó: Serbian Football/Facebook
Vágólapra másolva!
Már megkezdődött a szerb Nemzeti Labdarúgó Stadion kivitelezése, és a mintegy 200 milliárd forintos projekt megvalósításában két magyar cég is részt vesz.
Vágólapra másolva!

Már zajlik a munka a Belgrád külvárosától 15 kilométerre (a Nikola Tesla repülőtértől pedig öt kilométerre) épülő szerb Nemzeti Labdarúgó Stadion beruházásán – írja a Nemzeti Sport nyomán a Magyar Építők. A lap a szerb ekapija.com portálra hivatkozva arról számolt be: az új, 52 ezer fő befogadására alkalmas létesítmény 515 millió euróból (mintegy 202 milliárd forintból) készül el.

Több szerb vállalat mellett két magyar cég is fontos szerepet vállalt a stadionépítésben:

  • egyrészt a mélyépítésre és közlekedési infrastruktúrára specializálódott Utiber Kft.
  • és a vízgazdálkodás mellett út- és autópálya, valamint vasútépítési tervezési és mérnök tanácsadói feladatokat ellátó Viköti Kft. kapott feladatot.

A megbízás mintegy 14 millió euró (5,5 milliárd forint) értékű, a két cég a projekt végéig vállal szerepet annak megvalósításában.

Az új stadionban egyszerre 52.241 néző szurkolhat majd, a parkolójában pedig 3000 férőhelyet alakítanak ki. 

Az öltözőket a nyugati lelátó alsó szintjén, egy funkcionális tér mellett alakítják ki. A földszinten a VIP-vendégek és egyéb személyek bejáratai, valamint egyéb vendéglátó- és technikai helyiségek épülnek majd, az alsó szinten pedig a főbejárat körfolyosóval együtt. A felső szint is teljesen körbeveszi majd a stadiont. A sportpályát körülölelő teret a keleti és nyugati oldalakon szélesebb, az északi és déli oldalakon szűkebb kialakítással fogják felépíteni.

image

Szerbia legnagyobb stadionja az 55.538 nőző befogadására alkalmas belgrádi Rajko Mitić Stadion, korábbi nevén Crvena zvezda Stadion.

1963 szeptember 1-jén nyitották meg, és a korábbi, még állóhelyes stadion óriási, mintegy száztízezres nézőszáma miatt a stadion nem hivatalos neve a Marakana volt, a Rio de Janeiro-i stadionra, a Maracanára való utalásként. 

A befogadóképesség a kilencvenes években csökkent drasztikusan, amikor az UEFA betiltotta a stadionokban az állóhelyek alkalmazását, biztonsági és kényelmi szempontok miatt. 

További modernizációra 2008-ban került sor, amikor a stadion vízelvezetését oldották meg, valamint új gyepszőnyeget is fektettek le. 2011-ben szereltek fel a stadionba egy korszerű, LED-es eredményjelzőt.

2014-ben a klub korábbi játékosáról Rajko Mitićről nevezték el a stadiont.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!