Mostanáig legkevesebb 51 ember betegedett meg szalmonella-fertőzés következtében az Egyesült Államokban, közülük 23-an kórházi ellátásra szorultak – írja a Food Safety News az amerikai járványügyi központ (CDC) közlése nyomán. A fertőzések két törzshöz, a Salmonella Poona és a Salmonella Stanley nevűhöz köthetők. Utóbbi felbukkanása ritka, bár Európában és Magyarországon is regisztrálták már előfordulását. Veszélyességét az adja, hogy meglehetősen ellenálló az antibiotikumokkal szemben.
A CDC adatai szerint a betegek között többségben vannak a fiatalabbak illetve a gyerekek. A legidősebb beteg 78 éves, a legfiatalabb 1 éven aluli kisgyerek. A megbetegedettek ötöde 1 év alatti, ők nagyobb veszélynek vannak kitéve a szalmonella miatt, mint a felnőttek. A CDC ugyanakkor azt is közölte: arra kell számítani, hogy a betegek száma növekszik. Ugyanis a szalmonellára jellemző tünetek észlelésétől akár 3-4 hét is eltelhet addig, amíg bebizonyosodik, hogy egy új páciens a járványos terjedés áldozata lett, s nem elkülönült esetet jelent.
A CDC szerint a néhány hete megszaporodó esetszám hamarosan nem korlátozódik majd a most regisztrált 21 tagállamra, hanem más amerikai államokban is találnak fertőzötteket.
A fertőzés háttere rendhagyó lehet, annyiban, hogy a betegek vélhetően nem eleve fertőzött élelmiszerrel juttatták szervezetükbe a kórokozót, hanem minden jel szerint kisállatoktól kapták el.
A járványügyi szakemberek és a szövetségi államok egészségügyi szakembereinek vizsgálatai nyomán a fertőzés mögött kedvtelésből tartott kisállatok, teknősök állnak.
A kórházba került 23 főből 21-en úgy nyilatkoztak, hogy nagyon közeli kapcsolatba kerültek állataikkal, kézbe vették illetve puszilgatták azokat.
Igen valószínű, hogy ezt követően nem tartottak be néhány megelőző higiéniai előírást – például az alapos kézmosást –, és úgy kezdtek ételkészítésbe, hogy a szalmonella kórokozója a bőrfelületükön volt, onnan pedig átkerült az élelmiszerre. Ezt a szakemberek által elvégzett genetikai vizsgálat is alátámasztja, aminek eredménye szerint a járványt okozó kórokozók azonos fajtájú állattól származnak.
Ezért a járvány további terjedésének megelőzése érdekében a hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy a tulajdonosok ne érintsék, ne puszilgassák az állatokat. A teknősök bármit képesek megfertőzni, amivel érintkeznek, így ha például sétálni teszik őket valamelyik bútorra, akkor a felületet utána feltétlenül szükséges fertőtleníteni.
Az Egyesült Államokban tavaly dinnyéhez kapcsolódóan alakult ki szalmonella-járvány.
A szalmonella okozta megbetegedések megelőzése érdekében érdemes mindent megtenni, amire egyénileg lehetőség nyílik. Az élelmiszer-biztonsági kérdések kapcsán érdemes átnézni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által összegyűjtött tanácsokat, és alkalmazni azokat.
Cikkünk kiemelt képe illusztráció.