A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Tovább folytatódik a Sziget Fesztivál kapcsán kirobbant vita a palackokról

Vágólapra másolva!
A MOHU szerint egészen más dolgokat állít a Sziget Fesztivál ügyvezetője, mint ami a valóság a palackok visszaváltásával kapcsolatban. Ők telepítettek volna visszaváltó pontokat a fesztiválon, de a szervezők ezt elutasították.
Vágólapra másolva!

Nagy nehézséget jelentett a Sziget Fesztivál szervezői számára a kötelező visszaváltási rendszer bevezetése, ezért úgy döntöttek, hogy lemondanak a visszaváltások utáni 50 forintról. Ennek az árát nem számolták fel a kiszolgált italtermékeknél. 

Az Origo is idézte a Sziget Fesztivál főszervezőjének, Kádár Tamásnak a nyilatkozatát, amely szerint a kötelező visszaváltás feladta nekik a leckét, és az idei Szigeten ettől az extra tételtől most eltekintettek.

"Ekkora mennyiségben ezt nem lehet megoldani, így mi úgy döntöttük, hogy a visszaváltás árát nem számoljuk fel a látogatóknak" – közölte Kádár Tamás.

Ezekre az állításokra azonban közleményben reagált a MOHU, cáfolva azokat: "Csodálkozva olvastuk a Sziget ügyvezetőjének nyilatkozatait". Kiemelték, Kádár Tamás érdekeseket állít a fesztivál hulladékgazdálkodásáról.

Mint írták, a helyzet ezzel szemben a következő:

Ahogy minden fesztiválon, úgy a Szigeten is a hulladékgyűjtési és -elszállítási feltételek megteremtése a rendezvényszervező felelőssége.

Heves vita alakult ki a Sziget fesztivál szervezői és a MOHU között 
Fotó: Fotó: Sziget Festival Official 

A rendezvény előtt a MOHU több megoldást felajánlott a Szigetnek, amelynek köszönhetően a fesztiválozók a helyszínen vissza tudták volna kapni a visszaváltási díjat, ám a Sziget nem volt nyitott ezekre a megoldásokra.

Hangsúlyozták, hogy 

a Sziget vezetése elutasította azt a legkézenfekvőbb megoldást, hogy a rendezvényen a magyarországi kisbolti rendszerben már jól működő visszaváltó pontokat hozzanak létre – ugyanolyan pénzügyi és szállítási feltételekkel, mint amit a hazai kisboltoknál használnak. 

Ebben az esetben a fesztiválozó fogyasztás után visszaváltotta volna a palackot, amelynek ellenértékét azonnal jóváírták volna a fesztiválozó fesztivál kártyáján. Ez, a Sziget által elutasított megoldás már sikeresen működött például a Paloznaki Jazzpikniken.

A MOHU ugyanakkor felajánlotta és biztosítja is, hogy a Szigeten működő vendéglátóhelyeknél megmaradt, fogyasztónak át nem adott italcsomagolásokat összegyűjti, elszállítja és el is számolja a vendéglátóhelyek számára. Naponta több tízezer palackot szállítanak el és fizetnek ki a vendéglátóipari egységeknek.

Az ezen felüli palackokat a Sziget szelektív konténerekbe gyűjti, amely palackokat ők váltanak vissza, és amelyekért a MOHU kifizeti az 50 forintot - idézte a közleményt a Világgazdaság.

A fesztiválon több százezer palackot fogyasztottak, vagyis a Szigethez beérkező bevétel így akár több tíz millió forint is lehetett. Az, hogy ezzel a pénzzel mi lesz, az a fesztivál szervezőinek a döntése.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!