A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Nagy a baj: a techvállalatok atomerőműveket követelnek maguknak

Vágólapra másolva!
Az adatközpontok, az internetet üzemeltető számítógépes raktárak bizonyos esetekben ma már legalább gigawatt teljesítményt igényelnek, ami összemérhető egy amerikai atomreaktor átlagos kapacitásával - olvasható a CNBC amerikai televíziós csatorna weboldán.
Vágólapra másolva!

A nagy technológiai vállalatok akkor építenek adatközpontokat, amikor a szénerőművek kivonása miatt az áramellátás egyre korlátozottabb, de a hazai gyártás bővülése és a járművek villamosítása miatt nő a kereslet. A technológiai cégek pedig egyre gyakrabban keresik az adatközpontok és az atomerőművek közvetlen összekapcsolását, miközben a mesterséges intelligencia energiaellátásának tiszta energia biztosításáért versenyeznek, ami egyes közszolgáltatók ellenállását váltja ki az elektromos hálózatra gyakorolt ​​lehetséges hatás miatt.

Az adatközpontok nélkülözhetetlenek az Egyesült Államok gazdasági versenyképessége és nemzetbiztonsága szempontjából, mivel az ország olyan ellenfelekkel áll versenyben, mint Kína a mesterséges intelligencia fejlesztésének első helyéért"

 – mondta Joe Dominguez, az Egyesült Államok legnagyobb atomflottáját üzemeltető, baltimore-i székhelyű Constellation Energy vezérigazgatója.

Ha nagy keresleti terhelésről beszélünk, amely szintén nulla kibocsátású energiát akar használni, akkor a közelben üzemelnie kell egy atomerőműnek

- tette hozzá a vezérigazgató a CNBC szerint

Az Egyesült Államok legnagyobb hálózati szolgáltatója, a PJM Interconnection július végén arra figyelmeztetett, hogy az áramellátás és a kereslet szűkül, mivel az új generációk építése elmarad a kereslettől. A PJM 13 államot fed le, de elsősorban a közép-atlanti régióban van jelen, Észak-Virginiában is, ahol a világ legnagyobb adatközpontja működik. Dominguez azzal érvelt, hogy az adatközpontok közvetlen összekapcsolása az atomerőművekkel -  amelyet az iparág co-locationnak nevez - a leggyorsabb és legköltséghatékonyabb módja az adatközpontépítés támogatásának, ráadásul ezzel még a fogyasztókat sem terhelik új távvezetékek építésének költségei.

Az Amazon nukleáris megállapodása

Az adatközpontok atomerőművek melletti elhelyezése vita tárgyát képezi. Márciusban az Amazon Web Services 650 millió dollárért megvásárolta a 41 éves pennsylvaniai Susquehanna atomerőművel működő adatközpontot a Talen Energy-től. A megállapodást ellenzik az American Electric Power és az Exelon közszolgáltatók, panaszt nyújtottak be a Szövetségi Energiaszabályozási Bizottságnál (FERC).

Ez árt a meglévő ügyfeleknek” 

– közölték júniusban. A Talen Energy elutasította a "vádakat". Azzal érveltek, hogy ezek kifogások és „bizonyíthatóan hamisak”. Szerintük a közszolgáltatók csak meg akarják akadályozni az innovációt.

A mesterséges intelligencia és az adatközpontok gyors megjelenése alapjaiban változtatta meg az energiaigényt, ami egy inflexiós ponthoz vezet az energiaipar számára"

 - olvasható a Talen júniusi közleményében, amely ezzel folytatódik: "A Talen és az AWS együttműködési megállapodása az egyetlen megoldás az új keresletre, és gyorsan kiszolgálja az ügyfeleket.”

A FERC további információkat kért a Talen és az AWS közötti szolgáltatási szerződésről. A szabályozó ősszel egy konferenciát is tart, ahol megvitathatják a nagy villamosenergia-terhelések közvetlenül atomerőművekhez történő csatlakoztatásával kapcsolatos kérdéseket.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!