Kiadták a riasztást: mérgezett halak lehetnek egy magyarországi folyóban

Vágólapra másolva!
Arzénnal mérgezett halak lehetnek a Sajóban, ezért az illetékesek azt kérik, hogy senki ne egyen az onnan származó halakból.
Vágólapra másolva!

Riasztó üzenetet tett közzé a napokban a Észak-Magyarországi Horgász Egyesület, amely arra figyelmeztette a horgászokat, hogy a Sajóból kifogott halakat engedjék vissza és semmiképp ne fogyasszák el.

A Promotions.hu arra hívta fel a figyelmet:

 a folyó szlovákiai oldalán elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy a halállományban a megengedett értékhatár feletti arzénmennyiséget mutattak ki, amely az emberekre nézve is egészségügyi kockázatot jelent.

„Erről a szlovák hatóság tájékoztatta az ottani horgász egyesületeket. Egyesületünk ezért augusztus 6-án a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) felé bejelentéssel élt, hogy vizsgálják meg a Sajó folyó állományát, a vízminőséget. Fentiekre tekintettel felhívjuk horgászaink figyelmét, hogy a Sajó folyóból kifogott halat ne fogyasszák el, hanem engedjék vissza, addig amíg a vizsgálatokról nem kapunk érdemi információt” - írta az ÉMHE.

sajó, folyó, szennyvízkifolyó, vasérc, bánya
A Sajó folyó mellé épített szennyvízkifolyó az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Alsósajón
Fotó: MTI/Komka Péter 

Mint azt a Pecaverzum megírta, a NÉBIH reagált a megkeresésre, ám biztosat eddig ők sem tudnak, így további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy kiderüljön, mekkora a baj. Mindenesetre a hatóság a bejelentés után felvette a kapcsolatot a szlovákokkal:

„A szlovák hatóság tájékoztatása szerint 1995 óta az országos monitoring program keretében a vadon élő halakat mintázzák a nehézfémek és a poliklórozott-bifenilek (PCB) okozta környezeti terhelés kimutatása érdekében. Amennyiben magas nehézfém, PCB szennyezettséget észlelnek, értesítik az illetékes helyi halászati szövetségeket, a kerületi környezetvédelmi hivatalokat és a közegészségügyi hivatalokat. Az illetékes regionális hivatalok pedig intézkedéseket hoznak a horgászok általi fogyasztás megtiltására. A szlovák hatóságtól kapott információ alapján a NÉBIH további vizsgálatokat folytat a Sajó folyóból származó halak esetleges szennyezettségének értékelése érdekében, és amennyiben szükséges javasolja a vármegyei kormányhivatal számára a megfelelő intézkedések meghozatalát” - írták.

A szennyezés hátterében a szakemberek az alsósajói vasércbányából kifolyó vegyületeket sejtik.

A nyári üdülési szezon elején az Origo arról is beszámolt, hogy olyan halfaj jelent meg a magyarok egyik kedvenc üdülőhelyén, a horvátországi Isztriai-félszigeten, a Medulin-öbölben található Ceja sziget közelében, amely egy rendkívül erős mérget tartalmaz. A Lagocephalus sceleratus, közismert nevén a gömbhalfélék családjába tartozó ezüst csikóhal szervezetében tetrodotoxin nevű méreg található, amely súlyos egészségügyi problémákat, sőt halált is okozhat.

(Cikkünk kiemelt képe illusztráció!)

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!