Akkora a szárazság, hogy egy ország felében lekapcsolták az áramot

Vágólapra másolva!
Ideiglenesen felfüggesztették az áramszolgáltatást Ecuador tartományainak felében, mert a szárazság miatt a vízerőművek nem tudnak elég energiát termelni.
Vágólapra másolva!

Míg Európa számos országában, így Magyarországon is, a csapadékos időjárás miatt áradó folyók vize jelent problémát, addig máshol a szárazság okoz gondokat. Így például Ecuadorban is, ahol a kormány döntése nyomán vasárnap ideiglenesen felfüggesztették a villamos energia szolgáltatást a 24 tartományból 12-ben. 

További 19 térségre pedig vörös figyelmeztetést adtak ki, ami azt jelenti, hogy a vízerőműveket meghajtó víz szintje kiritkus szintre csökkent.

Az energiaellátás országos szintű korlátozását már kedden kilátásba helyezte a kormány. Ezt követően a hadsereg egységei megjelentek a Mazár vízerőműnél, hogy biztosítsák az ellátás szempontjából kulcsfontosságú, 170 megawatt kapacitású létesítmény működésének folytonosságát és biztonságát.

Az áramellátásról szóló végső döntést a vészhelyzeti operatív törzs hozta meg szombaton, éjszakába nyúló tanácskozásán.

Az áramszünet helyi idő szerint vasárnap reggel 8 órától 17 óráig tartott, azaz közép európai idő szerint körülbelül hétfő hajnalban ért véget. Kormányzati közlések szerint szóba jöhet további áramszünetek beiktatása is, melyeket elsősorban az éjszakai órákra időzítenének, amikor mérsékeltebb az energia felhasználása. Ez lehetőséget ad arra, hogy a vízerőművekkel visszatöltsék az energiatároló létesítményeket.

gát, vízerőmű, illusztráció
Képünk illusztráció
Fotó: Unsplash / Kees Streefkerk

Az ecuadori hatóságok közlése szerint áramszünetek nélkül a vízgazdálkodás egyensúlya is végzetesen megborulna. A leállások segítenek megőrizni az ország természetes vízkészleteit.

A környezetvédelmi miniszter, Ines Manzano vasárnap újságíróknak azt nyilatkozta, hogy a vízhiány mellett más okokból is igen komoly a helyzet abban a 19 térségben, amelyekre vörös figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a helyeken a szárazság miatt keletkező tüzekkel is szembe kell nézniük a hatóságoknak, valamint gondok vannak az élelmiszerellátás biztosításában is.

Ecuador az elmúlt 61 év legnagyobb szárazáságával néz szembe. Ráadásul az energiakrízis csak mélyülhet a kormány szerint, mivel nem sikerül tartani az ütemet az ország folyóira épített gátak és duzzasztók karbantartására, valamint elmaradások vannak új energiatermelő megoldások telepítésében is.

A BBC felidézi: 

Ecuador energiaellátásának kb. 70 százaléka a vízenergia hasznosításán alapul. Ennek híján gyakorlatilag az ország működése lehetetlenül el.

Mint a beszámoló jelzi: nem csak Ecuadorban súlyos a helyzet, ahol az előrejelzések szerint még jó ideig nem lehet csapadékra számítani. Az andoki ország mellett Kolumbiában 11 ezer hektáron küzdenek a tűzoltók az erdőtüzekkel, míg Peru nemrég 60 napos szükségállapotot hirdetett egyes, Brazíliával és Ecuadorral közös határa menti régiókban az őserdőben pusztító lángok miatt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!