Itt vannak a konkrét számok: egyértelműen erősödik a magyar gazdaság

Vágólapra másolva!
Három és fél éve nem volt ennyire alacsony az infláció. Nő a fogyasztás, nem volt reálbércsökkenés.
Vágólapra másolva!

Augusztusban az egy évvel korábbiakat átlagosan 3,4 százalékkal meghaladták, júliushoz viszonyítva azonban átlagosan nem változtak a fogyasztói árak, közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Augusztusban a magyar üzemanyagárak havi alakulása is lejjebb húzta az árdinamikát, júliushoz képest alatt 0,8 százalékkal mérséklődtek. Szintén kedvező fejlemény, hogy az egyszeri hatásoktól megtisztított maginflációs mutató a vártnál alacsonyabb, 4,6 százalékos lett. Az már viszont kevésbé, hogy a szolgáltatások esetén még mindig közel 10 százalékos az infláció, és ez húzza továbbra is az áremelkedésket.

magyar, infláció
Jelentősen csökkent a magyar infláció
Fotó: Shutterstock/Ground Picture

A KSH szerint az élelmiszerek ára 2,4 százalékkal nőtt éves alapon augusztusban, ezen belül a liszté 27,7, a csokoládé és kakaóé 10,6, az éttermi étkezésé 8 százalékkal.

A termékcsoporton belül a száraztészta ára 8,1, a tojásé 7,9, a tejtermékeké 5,7, a cukoré 4,6, a kenyéré 1,7 százalékkal csökkent."

Azonban továbbra is a szolgáltatások húzzák az árdinamikát, amelyek 9,5 százalékkal drágultak, ezen belül a lakbér és a testápolási szolgáltatások 10,6-10,6, az autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás 10,5, a járműjavítás és -karbantartás 9,6, a sport- és múzeumi belépők 8,8, a lakásjavítás és -karbantartás 8,5, az üdülési szolgáltatás 6,2 százalékkal. 

Folytathatja a kamatcsökkentést a magyar jegybank szeptemberben

A keddi adattal a monetáris lazítás szeptemberi folytatása újabb mankót kapott. Augusztusban ideiglenesen leállt a kamatcsökkentésekkel a Magyar Nemzeti Bank, amiben a forint mozgása mellett a Fed közelgő kamatdöntése is szerepet játszott, jó eséllyel ismét tehet lépést a jegybank a 5 százalékos alapkamat irányába a monetáris tanács a szeptemberi kamatdöntő ülésén. Még akkor is, ha közben az infláció szeptember után részben a bázishatások miatt ismét visszaemelkedhet a jegybank célsávja fölé. Az éves átlagos drágulás üteme azonban ezzel együtt is 4 százalék alatt lehet, a kormány ezt mos 3,7 százalékra várja.

Nagy Márton: Erősödik a fogyasztói bizalom

A kormány már a múlt évben sikeresen letörte, majd tartósan alacsony szintre szorította vissza a háborús helyzet és a szankciók miatt megugrott inflációt, amelynek mintegy nyolcvan százaléka kínálat oldali volt"

- minderről már Nagy Márton beszélt. A nemzetgazdasági miniszter jelezte: az infláció alacsony szinten tartása érdekében a kormány továbbra is fenntartja az olyan célzott és hatékony intézkedéseket, mint az online árfigyelő rendszer, amely 2023. július 1-je óta jelentős mértékben hozzájárul a kiskereskedelmi verseny élénkítéséhez és az infláció ellenőrzés alatt tartásához.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy a tartósan alacsony infláció kiszámíthatóságot és a magas bérnövekedésnek köszönhetően reálbér-növekedést jelent, így az egyaránt jó a családoknak és a vállalkozásoknak  is. 

A fizetések vásárlóerejének tavaly szeptember óta tartó növekedése érdemben hozzájárul az óvatossági motívum fokozatos oldódásához, a fogyasztói bizalom erősödéséhez, ezáltal a fogyasztás bővüléséhez – tette hozzá Nagy Márton. 

Eddig csökkenhet az alapkamat

Az MHB Bank elemzése szerint a 3,8 százalékos éves átlagos inflációs előrejelzésük mellett jelenleg nagyjából kiegyensúlyozott kockázatokat érzékelnek. 

Szeptemberben a magas bázis miatt ismét 4 százalék alatti éves adatra lehet számítani, év végére azonban ismét megemelkedhet az éves infláció, elsősorban a nagyon alacsony bázis miatt.

A mai adat megjelenését követően meglepetést jelentene, ha szeptemberben nem csökkentené tovább az alapkamatot az MNB - közölte az MHB Bank. A fejlett piaci jegybankok várható kamatpolitikája alapján is van még tér a további csökkentés előtt idén. Ugyanakkor óvatosságra int a forint elmúlt napokban látott gyengülése, amivel kikerült az augusztus eleje óta jellemző, 392-396 forint közötti sávból az euró árfolyama. Ez egyelőre nem veszélyezteti az idei évre prognosztizálható, további kamatcsökkentéseket, mivel véleményük szerint az EUR/HUF árfolyam 390-395 között nem tekinthető még túlzottan alulértékeltnek. Ugyanakkor a forint hektikussága miatt (ami összefügghet azzal, hogy az utóbbi napokban nőhetett a piaci szereplők által érzékelt bizonytalanság a hazai költségvetési kilátásokat illetően) az MNB óvatos lehet a további kamatvágásokkal. Év végére az alapkamat 6,25 százalékig csökkenhet – zárul az elemzés. 

Orbán Viktor öt pontja 

Orbán Viktor a múlt szombati kötcsei találkozón vázolta fel a gazdasági semlegesség öt pontját. 

  • Az első a finanszírozási semlegesség. Mint mondta, nem lehetséges, hogy csak és kizárólag egyetlen hitelpiacról lássuk el Magyarország hiteligényeit. Már nem vagyunk adósrabszolga helyzetben, de folyamatos finanszírozási kényszerben vagyunk – emelte ki, hozzátéve, ez azt jelenti, hogy nekünk Brüsszel és London kevés. Nekünk kell mellé Katar, Peking és Tokió is  – mondta Orbán Viktor. Kellenek a magyar választópolgárok is, akik megvásárolják a magyar állampapírokat.
  • A második a beruházási semlegesség. Emlékeztetett, hogy 25 milliárd eurónyi vagyont tettek le a németek, valamint 9-9 milliárdot a kínaiak és az amerikaiak, ezután jön Dél-Korea.  
  • A harmadik tartalmi elem a piaci semlegesség. Szép dolog, hogy az Európai Uniós piacra termelünk, de pontosan ugyanannyit ér nekünk, ha például Kína vásárolja meg azonos összegért a termékeinket. Ez nem ideológia és nem politikai kérdés– tette hozzá. Elmondása szerint nem szabad elfeledkezni Közép-Ázsiáról, ami a türk népek világa. Emlékeztette, hogy nem véletlenül vásároltunk gázmezőket: állami tulajdonban lévő gázmezőnk van Azerbajdzsánban. Ugyanitt a MOL-nak magyar tulajdonban lévő olajmezeje van. Kijelentette, hogy ezek nem véletlenül történtek, ahogy az sem, hogy amikor majd Ukrajna január elsején leállítják a gázt, ami rajtuk keresztül jött Oroszországból, akkor majd az addig időközben megépített Törökországon keresztüli vezetékekből el fogjuk tudni látni hazánkat.
  • A negyedik elem a technológiai semlegesség: nem érdekel ki, csak a legjobb legyen! – jelezte a miniszterelnök. Nem vagyunk hajlandóak csak azért nyugati kommunikációs technológiát használni, mert nyugati, ha a kínai jobb. De ha az amerikai jobb, azt fogjuk használni – szögezte le.
  • Az utolsó, ötödik pont az energiasemlegesség. Kijelentette: 2032-re elfogunk érni oda, hogy energia szempontjából nagyjából önellátóak leszünk, de addig is kell energiát használni, mindegy, hogy Keletről vagy Nyugatról.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!