Elon Musk lehet a világ első trilliomosa

elonmusk
Elon Musk
Fotó: Getty Images via AFP
Vágólapra másolva!
Egy friss jelentés szerint a Tesla, a SpaceX és az X (korábban Twitter) vezérigazgatója 2027-re trilliomos lehet - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Az Informa Connect Academy becslései szerint Musk vagyona évi 110%-os növekedést mutat, és jelenleg ő a leggazdagabb ember, 251 milliárd dolláros vagyonnal a Bloomberg Billionaires Index szerint - tudatta a The Guardian.

A jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy Gautam Adani, az indiai üzletember lehet a második trilliomosa, ha éves növekedése megmarad a 123%-os szinten, ekkor 2028-ra érheti el ezt a státuszt.

 A techóriás, az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang, és az indonéz energia- és bányamogul, Prajogo Pangestu is a trilliomosok között lehet 2028-ban, amennyiben a jelenlegi pályájukat tartják.

A világ harmadik leggazdagabb embere, Bernard Arnault, az LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton vezetője, 

mintegy 200 milliárd dolláros vagyonnal, szintén 2030-ra lépheti át a triliós küszöböt, pont úgy, mint Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója.

2024-re megduplázták a vagyonukat a világ leggazdagabb emberei

A világ öt leggazdagabb embere 2020 óta több mint kétszeresére, 869 milliárd dollárra növelte vagyonát. A részleteket az Oxfam jelentése tartalmazza, amit az idei Világgazdasági Fórum miatt adtak ki. Ez a politikai vezetők, vállalatvezetők és szupergazdagok éves találkozója Davos-ban, ami idén január közepén került megrendezésre.

A jelentés szerint a gazdagok és szegények közötti tátongó szakadék valószínűleg tovább fog nőni, és egy évtizeden belül a világ megkoronázhatja első trilliárdosát. 

A Covid-járvány óta az egyenlőtlenség drámai növekedését kiemelve az Oxfam szerint 2020 óta a világ milliárdosai 3,3 milliárd dollárral gazdagodtak, és vagyonuk háromszor gyorsabban nőtt, mint az infláció mértéke. Ennek az az oka, hogy a kormányok a válság alatt pénzt pumpáltak a gazdaságokba, ami felhajtotta a részvényeket, növelte a vállalatok értékét és rekordnyereséghez vezetett.

Az "Inequality Inc." című jelentés megállapítja, hogy a világ 10 legnagyobb vállalata közül hétnek a vezérigazgatója vagy fő részvényese milliárdos, annak ellenére, hogy világszerte stagnál a munkavállalók millióinak életszínvonala.

A Wealth X és a Forbes piackutató cég adatai alapján összeállított jelentés szerint a világ öt leggazdagabb emberének - Elon Musk, Bernard Arnault, Jeff Bezos, Larry Ellison és Mark Zuckerberg - vagyona együttesen 464 milliárd dollárral, azaz 114 százalékkal nőtt. 

A jelentés szerint a világ 148 legnagyobb vállalata a 2023 júniusáig tartó évben összesen 1,8 milliárd dollár nettó nyereséget termelt, ami 52 százalékos ugrás a 2018-21-es átlagos nettó nyereséghez képest.

Az Oxfam szerint az egyenlőtlenséget mérő Gini-index szerint a globális jövedelmi egyenlőtlenségek mára a világ legnagyobb egyenlőtlenséggel rendelkező országához, Dél-Afrikához hasonlíthatók.

A világ leggazdagabb 1 százaléka birtokolja a globális pénzügyi eszközök 59 százalékát - beleértve a részvényeket, és kötvényeket, valamint a magántulajdonban lévő vállalkozásokban lévő részesedéseket. Az Egyesült Királyságban a leggazdagabb 1 százalék birtokolja az összes pénzügyi eszköz 36,5 százalékát, 1,8 milliárd font értékben.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!