Rossz hírt közölt a Ryanair, ennek az utasok nem fognak örülni

Vágólapra másolva!
Augusztusban már nem volt szükség arra, hogy újabb árcsökkentésekkel ösztönözze az utazási kedvet a Ryanair, az őszi foglalások enélkül is a vártnál jobban alakultak. A cég vezére szerint az árak lassan visszatérnek a normális szintre. Magyarul áremelés következhet.
Vágólapra másolva!

A fapados légitársaság vezérigazgatója, Michael O’Leary a Reuters érdeklődésére közölte, hogy az üzleti év nyeresége várhatóan csekély mértékben, de elmarad az egy évvel korábbitól, ám így is „nagyon erősnek” ígérkezik. 

O’Leary szerint a szeptemberrel záruló negyedévben az árak desztinációktól függően 5 és 9 százalék közötti mértékben csökkentek éves összehasonlításban, ami a légitársaság szempontjából jelentős javulás a júniussal zárult három hónapban kimutatott, 15 százalékos átlagos jegyárcsökkenéshez képest.

Az árak az elmúlt hetekben már kezdenek visszatérni a normalitáshoz, s O’Leary szerint ez a folyamat novemberig elhúzódhat.

Visszatekintve a nyárra elmondta, hogy húzós árengedményeket kellett adniuk ahhoz, hogy teljesíthessék célkitűzéseiket, a cégnél ugyanis alapelvárás, hogy szék nem maradhat üresen egy járaton sem. 

Márpedig a júliusnak 94 százalékos járatkihasználtsággal indultak neki, és ezt augusztusra 96 százalékra tudták feltornászni. 

A Ryanair aktuális előrejelzésében erős nyári forgalomról írt, számokat nem közölt. 

A Világgazdaság cikke szerint az „erős”, a „nagyon erős” és az „enyhén csökkenő” megfoghatatlan jelzők mellett egy konkrétum szerepelt: a március végén záruló pénzügyi év egészére vonatkozó, 198–200 millió utasról szóló prognózis. 

ryanair, illusztráció
A Ryanair vezérigazgatója szerint a jegyárak visszatérhetnek a korábbi, magasabb szintekre
Fotó: Christophe Licoppe /  AFP

Akkorra kiderülhet, hogy a most „az előző évitől kissé elmaradó, de nagyon erős nyereség” valójában mennyivel tér el lefelé a legutóbbi üzleti évben produkált 1,917 milliárd eurótól 

  • a Buzzt,
  • a Laudát,
  • a Ryanairt
  • és a Malta Airt

összefogó ír légi közlekedési csoportnál. 

Az idei terv teljesítéséhez azonban még az is kell, hogy a Ryanair egyedüli repülőgép-szállítója, a Boeing innentől már valóban a szerződés szerint teljesítsen. 

Ahogy az Origo is rendszeresen beszámolt róla, az utóbbi időben rengeteg a probléma a Boeing gépeivel

Májusban leszállás után például szikrázni kezdett egy Boeing teherszállító Isztambulban. A pilóta próbálta megállítani a gépet, annak orra azonban a földet érte. Kiderült, hogy meghibásodott a futómű.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!