Egy festői szicíliai kisváros végleg szakítana a maffiával

Vágólapra másolva!
Mielőtt a szicíliai Agrigento átvenné Olaszország kulturális fővárosának szerepét, a polgármester szeretné, ha a festői település végleg megszabadulna a maffia rá vetülő árnyékától. Ennek érdekében szigorú intézkedést hozott.
Vágólapra másolva!

Szicília számos okból mondható világhírűnek, gondoljunk csak az oda köthető tenger gyümölcseire, a hihetetlen borokra vagy éppen a maffiára. Utóbbi negatív felhangjaitól próbál megszabadulni most egy különleges hely, ahol konkrét lépéseket is tesznek ennek érdekében.

A görögök által i. e. 582-ben alapított Agrigento a sziget délkeleti részén található, és 2025-ben Olaszország kulturális fővárosa lesz. Történelmi örökségekben gazdag úti célként rengeteg látnivalót kínál – elvégre az UNESCO Világörökség része –, úgyhogy teljesen érthető módon próbálnak elhatárolódni a bűnözéstől.

A szervezet még mindig aktív Szicíliában, és Agrigentóban sem kell minden ajándékboltba benyitni ahhoz, hogy maffia-témájú mágneseket, pólókat, poharakat és üvegnyitókat találjunk. Mivel most extra figyelem vetül a városra, ezért a hatóságok igyekeznek visszaszorítani a maffia bűvöletét.

Francesco Miccichè, Agrigento polgármestere egyértelmű üzenetet közvetítve betiltotta a maffiával kapcsolatos ajándéktárgyakat árusító üzletek működését, 

mondván: a továbbiakban nem nézik el a szervezet tevékenységét - írta meg a Roadster.

Agrigento, Olaszország, kultúra, Szicília
Agrigento jövőre Olaszország kulturális fővárosa lesz
Fotó: Shutterstock/ Roberto Lo Savio 

Nemrégiben az Origo galériás összeállításban bemutatta Agrigento régészeti lelőhelyét, népszerűbb nevén a Templomok völgyét, amely a mai Agrigento város központjától délre fekvő, tíz ókori görög templomot megőrző területről kapta a nevét.

Agrigento a tengerparthoz közeli hegytetőn, az ókori görög Akragasz város helyén fekszik. Jelentős idegenforgalmi központ, ami nem meglepő, ha gazdag kulturális és történelmi örökségét nézzük, s egyben a környező vidék mezőgazdasági központja is. Már a római kor óta folyik a kén és a hamuzsír bányászata. Az egy főre jutó jövedelem alapján ugyanakkor Agrigento Olaszország egyik legszegényebb városa. 1994 előtt állandó gondot jelentett a szervezett bűnözés jelenléte, ami leginkább a maffia működését jelentette. 1993-ban nagyszabású tisztogató műveletben elfogták a szervezet ottani vezetőit, megszabadítva Szicíliának ezt a részt a bűnözőktől.

A terület Szicília leglátványosabb archeológiai örökségéhez tartozik. Mindenekelőtt Akragasz maradványait mutatja be, ami az antik görög gyarmatok legjelentősebb településeinek egyike.


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!