Óriásit csökkenhetnek az üzemanyagárak

Vágólapra másolva!
Az üzemanyagárak akár a tavaly decemberi szintre is visszaeshetnek, ami a benzinkutakon is megmutatkozhat.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg beszámolója szerint kedden délutánig az északi-tengeri Brent olaj ára 4 százalékkal, hordónként 74,5 dollárra csökkent, míg az amerikai WTI olaj jegyzése 3,3 százalékos esést követően 71,2 dollárra zuhant. 

A Világgazdaság azt is megjegyezte, hogy mindkét üzemanyagtípus most először érte el a tavaly december óta mért legalacsonyabb napon belüli árat.

Az amerikai gazdasági portál szerint a kereskedők attól tartanak, hogy a világ két legnagyobb gazdaságában, Kínában és az Egyesült Államokban csökken a kereslet. 

Ezek az aggodalmak már fontosabbá váltak, mint a geopolitikai kockázatok, amelyek magas szinten tartanák az árakat. 

Ráadásul a kínálat is emelkedik, miközben a kereslet tovább csökken - írja a Mandiner.

A kiszivárgott hírek szerint az OPEC+ országai várhatóan naponta 180 000 hordóval növelik a kitermelést a következő hetekben.

tankolás
Képünk illusztráció!
Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Tegnap már beszámoltunk róla, hogy újra csökken az üzemanyagár Magyarországon: keddtől tovább csökken a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 2 forinttal.

A kormány júliusban világossá tette, hogy miután a magyarországi átlagárak meghaladják mind a régiós, mind a szomszédos országok szintjét, ezért árcsökkentést vár el a kereskedőktől. Ellenkező esetben be fog avatkozni a piacon.

Mint ismeretes, a magyar kormány még tavasszal jelentette be, hogy lenyomja a háborús üzemanyagárakat. A kormány és a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) áprilisban megállapodást kötött annak érdekében, hogy a hazai üzemanyagárak a régiós átlagárnál ne legyenek magasabbak.

A kormány elvárása továbbra is az, hogy a magyar családok nem fizethetnek többet a benzinért vagy a gázolajért, mint a környező országok lakosai, mert ez igazságtalan helyzetet eredményez.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!