Elképesztő mennyiségű pénzt kereshet, ha ilyen érmét talál

Vágólapra másolva!
Kisebb vagyon ütheti a markát annak, aki szerez egy viking hajóval ellátott, 50 pennys érmét, ami 1972-ből származik.
Vágólapra másolva!

A TikTokon @thecoincollectorUK néven ismert érmeszakértő elárulta, hogy az 1972-es keltezésű, viking hajóval ellátott 50 pennys érme ritkasága miatt akár 850 fontba is kerülhet, ugyanis mindössze 1000 darabot vertek belőle. 

Ezek az érmék a Man-szigeti pénznemek. Tehát, ha valaki járt már a szigeten, vagy van néhány manx-érméje, érdemes egy pillantást vetni rájuk.

50p Coins, 50pCoins, Finance and Economy - Currency - Decimalisation - London
Fotó: Getty Images

A szakértő szerint 

az igazi, régi, 1972-ből származó érmék könnyen felismerhetőek. Ezek alig néhány évvel az 50 pennys érme bevezetése után készültek, és akár 300-400 ezret is érhetnek.

 

A szakértő azt is elárulta, hogy ugyanannak a pénzek a következő évekből  - 1973-ból és 1974-ből - származó kiadása is több száz fontot ér. 

Nagyon jó összegeket lehet keresni rajta

- tette hozzá. 

A jóval későbbi, 1980-as években keltezett 50 lóerős Man-szigeti viking hajót ábrázoló érmén is lehet némi pénzt keresni,

 jelenleg többet is árulnak belőle az interneten, amelyeket 4-10 ezer forintnyi összegért lehet megvásárolni.

50p Coins, 50pCoins
Fotó: Northfoto / Joe Boyle / SWNS/ODDSHOT HISTORYSHOT

Kicsi a valószínűsége, hogy valaki rendelkezik ilyen érmékkel, hacsak nem egyenesen a Man-szigetre utazik ezért. 

A brit koronafüggőségnek saját pénzneme van, ugyanazzal a címletekkel, mint az Egyesült Királyságnak, és bár az Egyesült Királyság valutája törvényes fizetőeszköz a Man-szigeten, a manxi valuta nem elfogadott az Egyesült Királyságban.

"A Csatorna-szigetek és a Man-sziget az Egyesült Királyság Koronafüggőségei. Saját törvényhozási és adózási rendszerük van, és saját bankjegyeket és érméket bocsátanak ki"

- fejtette ki a Királyi Pénzverde.

Néhány évvel ezelőtt az Origo egy galériát állított össze a világ legdrágább pénzérméiből, melyek már nem is százezreket, hanem milliókat érnek, és legtöbbjük még a történelmi korokból származik.

2020-ban pedig 15 millió dollárért kínálták eladásra az USA első, 1787-ben vert aranyérméjét, 2013-ban pedig 1794-es ezüst dollár 10 millió dollárért kelt el egy aukción.

Forrás: DailyStar

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!