Vágólapra másolva!
Idén is sor kerül a Nemzeti adókonzultációra. A NAV november 19-én Budapesten várja az érdeklődőket a számos aktuális témát körbejáró rendezvényen.
Vágólapra másolva!

Fontos dátumot és esemény jelentett be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)

Idén is megrendezik az adózás legnagyobb szakmai fórumát, a Nemzeti adókonzultációt, melyre november 19-én kerül sor

 - írja az adóhatóság közleménye.

Az idei esemény középpontjában a NAV szolgáltatásai állnak, de témát szolgáltat majd többek között a mesterséges intelligencia, az eÁFA és az is, hogy a pontos adatszolgáltatás lehet a legjobb módszer az adóellenőrzések elkerülésére. A folyamatok alappilléreit az adatok és az adatvagyon felhasználása biztosítja.

Az adókonzultáció során a hivatal bemutatja a legfontosabb innovációit és fejlesztési terveit, ezenfelül párbeszédre, az aktualitások nyomon követésére is lehetőséget biztosít. A NAV dolgozik az elkövetkező évek legfontosabb stratégiai irányain, ami az adókonzultáció egyik kiemelt témája lesz. A hivatal új stratégiája az adatvezérelt szolgáltatás, adatvezérelt ellenőrzés mellett az adótudatosság erősítésére, a jogkövetési hajlandóság növelésére épül, amihez nélkülözhetetlen az adószakma véleményének figyelembevétele.

A Nemzeti adókonzultációt Budapesten rendezik meg, az eseménynek november 19-én a Larus rendezvényközpont lesz a házigazdája.

Budapest, 2022. április 18. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak Budapesti Adó-és Vámigazgatósága Központi Ügyfészolgálata cégtáblája az egykori AFIT (Autófenntartó Ipari Tröszt) 4-es számú Autójavítója, a Spirál szervíz helyén, a Zoboki-Demeter & Társaik Építésziroda tervei alapján emelt Spirál Irodaházon a főváros XIII. kerületében, a Dózsa György 128-132. szám alatt. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak Budapesti Adó-és Vámigazgatósága Központi Ügyfészolgálata cégtáblája a főváros XIII. kerületében, a Dózsa György 128-132. szám alatt
Fotó: MTI/Róka László

Magyarországon egyébként több mint 800 ezer tartozó van jelenleg az adóhatóság szerint, és mintegy 770 ezer magánszemélynek van túlfizetése - számolt be róla nemrégiben az Origo. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az elmúlt időszakban kiküldte az adószámla-értesítőket a magánszemélyeknek.

Felhívják a figyelmet arra, hogy érdemes tudatosan intézni az adóügyeket: mielőbb rendezni a tartozást, illetve intézkedni akkor is, ha az adószámlán túlfizetés van. 

A tartozás ugyanis folyamatosan nő, a rendezetlen összeghez késedelmi pótlék is járul, a túlfizetést pedig az elévülés után már nem lehet visszaigényelni.

A tájékoztató elején szerepel a legfontosabb információ: kell-e fizetni, igényelhet-e vissza, illetve 2023-ra keletkezett-e pótlék. Az aktuális egyenleg egyébként a NAV Ügyfélportálján, illetve a NAV-Mobil applikációban is megtekinthető, az év bármely napján. 

Adószámla-értesítőt minden évben csak annak küldenek, akinek ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van. Akik fizetési kötelezettségüket tavaly nem, vagy csak késve teljesítették, és emiatt ötezer forintot elérő késedelmi pótlékuk is keletkezett, azok a pótlékról is kaptak tájékoztatást.

A tartozás és túlfizetés a legegyszerűbben és banki költség nélkül az Ügyfélportálon rendezhető. A tartozás megfizetéséhez – bejelentkezés után – az Adószámla csempén a Bővebb információra kattintva kell lekérdezni az egyenleget, és a Hátralék rendezése gombbal már indítható is a fizetés. Az összeg emellett rendezhető még banki átutalással (a közlemény rovatban fel kell tüntetni az adóazonosító jelet vagy az adószámot), vagy akár a NAV ügyfélszolgálatain bankkártyával.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!