Mutatjuk az új 200 forintos érmét, hamarosan fizethetünk vele

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank október 6-án, az aradi vértanúk emléknapján emlékérmét bocsát ki a mártírok kivégzésének 175. évfordulója alkalmából. Emellett Magyarország első alkotmányos miniszterelnöke, Batthyány Lajos tiszteletére a 200 Ft-os forgalmi érme emlékváltozatát is kibocsátja.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) október 6-án, az aradi vértanúk emléknapján 13 szögletű belső peremmel ellátott, nagy méretű 30 000 Ft-os címletű ezüst emlékérmét és annak 7500 Ft-os címletű színesfém változatát bocsátja ki a magyar függetlenségért életüket adó mártírok kivégzésének 175. évfordulója alkalmából. 

A jegybank az emlékérmék mellett hazánk első alkotmányos miniszterelnöke, Batthyány Lajos tiszteletére a 200 Ft-os forgalmi érme emlékváltozatát is kibocsátja. A különleges 200 Ft-os pénzérme 1 millió példányban kerül forgalomba, míg az ezüst emlékérmék hatezer, a színesfém változatok nyolcezer példányban verhetőek. Az emlékérméket Kósa István éremművész, a 200 Ft-os megújult tematikai oldalát Kovács Zoltán szobrászművész tervezte.

A kibocsátásra kerülő 200 forintos forgalmiérme-emlékváltozatok névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 200 forintos érme címletoldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott Lánchíd-ábrázolás helyett lent, a peremig kifutóan gróf Batthyány Lajos mellképe látható, amely Barabás Miklós olajfestménye alapján készült

– áll a jegybank tájékoztatójában. 

A gyöngysorszegélyen belül, bal oldalon, lent, vízszintesen a „2024” verési évszám, fölötte, köriratban a „BATTHYÁNY”, jobb oldalon, köriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat olvasható. A feliratokat fent, két vízszintes sorban Batthyány Lajos kivégzésének időpontját jelölő „† 1849. OKTÓBER 6.” felirat választja el egymástól.

200 Ft-os forgalmiérme-emlékváltozat Batthyány Lajos vértanúságának 175. évfordulója alkalmából
A 200 Ft-os forgalmiérme-emlékváltozat Batthyány Lajos vértanúságának 175. évfordulója alkalmából
Fotó: MNB

Az érme tematikai oldalát Kovács Zoltán szobrászművész tervezte. Az érme technikai paramétereiben megegyezik a készpénzforgalomban használt 200 Ft-os bimetál érmékkel: az érme külső része (körgyűrű) réz (75%), nikkel (4%) és cink (21%) ötvözetéből, belső része (mag) réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült. Az érme külső átmérője 28,30 mm, a mag átmérője 17,90 mm. Az érme peremvastagsága 2 mm, súlya 9 gramm, széle szaggatottan recézett.

A 200 forintos forgalmi érme emlékváltozata 1 millió példányban készül.

Az új érmével a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhat majd, az MNB a lakossági pénztárában címletváltást nem végez.

 Az 1 milliós keretből 12 000 darab elsőnapi (normál verdefényes) veret sorszámozott díszcsomagolásban vásárolható meg a Magyar Pénzverő Zrt. értékesítési csatornáin keresztül, 2024. október 7-től. Gyűjtői termékként, 40 darab érmét tartalmazó rolnikban is ugyanott lesz elérhető az új 200 Ft-os forgalmiérme-emlékváltozat.

A 200 Ft-os forgalmi érme emlékváltozatának névértékes oldala
A 200 Ft-os forgalmi érme emlékváltozatának névértékes oldala
Fotó: MNB

Tekintettel az évforduló jelentőségére, az MNB „Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú” megnevezéssel 30 000 Ft névértékű ezüst és 7500 Ft névértékű színesfém emlékérmét is kibocsát, melyek elsődleges szerepe a méltó megemlékezés, tisztelgés a magyar nemzeti függetlenségért és önrendelkezésért küzdő vértanúk előtt. 

Az emlékérmék a készpénzforgalomban nem játszanak szerepet.

 Az ezüst és színesfém változatok éremképileg megegyeznek, mindössze az értékjelzésük tér el.

A „Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú” emlékérmék elő- és hátlapja egyaránt 13 oldalú belső peremmel rendelkezik, mintegy utalásként a kibocsátás apropójára. Az emlékérmék előoldalán Batthyány Lajos – Barabás Miklós festménye alapján készült – félalakos portréja látható. A portrétól balra, köriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat, jobbra, három egymás alatti sorban a „30000” és „7500” értékjelzés, a „FORINT” felirat és a „BP.” verdejel, illetve függőlegesen Batthyány Lajos kézjegye olvasható.

A „Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú” megnevezésű emlékérmék előlapja
A „Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú” megnevezésű emlékérmék előlapja
Fotó: MNB / MNB

Az érmékről további részletek és tudnivalók az MNB honlapján olvashatók.

Az emlékérmék értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a „Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú” ezüst emlékérme – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg, a kibocsátást követő első munkanaptól, azaz 2024. október 7-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában (https://www.penzvero.hu/).

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!