Rossz hír jött Horvátországból, ez sokba fog kerülni a magyaroknak

Vágólapra másolva!
Október 1-jétől is marad a nyári tarifa a horvát autópályákon - tájékoztatott a horvát autópályákat kezelő vállalat (HAC).
Vágólapra másolva!

A HAC azzal indokolta döntését, hogy 2012 óta nem emelt árakat. Ez idő alatt a karbantartási és építési költségek jelentős megnőttek, ezért a vállalatnak korrigálnia kellett az útdíjakat a pénzügyi stabilitás biztosítása érdekében – közölte a HAC.

A nyári szezon után is maradnak a főszezoni autópálya-díjak a horvát autópályákon (illusztráció)
A nyári szezon után is maradnak a főszezoni autópálya-díjak a horvát autópályákon (illusztráció)
Fotó: Shutterstock

A szezonális autópályadíjakat – amelyek tízszázalékos árnövekedést jelentenek a nyári hónapokban – először 2017-ben vezették be Horvátországban, de az elmúlt négy évben a koronavírus-járvány, majd a gazdasági válság miatt nem alkalmazták. 

A vállalat most úgy döntött: az idén július 1-je és szeptember 30-a között megszabott nyári tarifa október 1-jétől is érvényben marad. 

Ugyanakkor továbbra is kedvezőbb díjat vehetnek igénybe azok az autósok, akik rendelkeznek elektronikus ENC-készülékkel, amelynek használata legfeljebb 33 százalékos engedményre jogosít fel. 

A drágulás most sem vonatkozik a nehéz járművekre, autóbuszokra és kamionokra.

A horvát autópályák kapcsán más újdonságot is hoztak az elmúlt évek. Miként arról az Origo beszámolt, Horvátország legkorábban 2024 végén átáll az elektronikus autópálya-díjfizetési rendszerre. Az új elektronikus autópálya-díjfizetési rendszer kizárja a készpénzfizetést, és

kötelezővé teszi az elektronikus készülékek, úgynevezett fedélzeti egységek használatát a gépjárművekben, amely így lehetővé teszi a forgalom szabad áramlását anélkül, hogy meg kellene állni útdíjfizetés miatt

- erről még tavaly év elején adtak ki tájékoztatást a horvát hatóságok. 

Emellett a horvát kormány azt is közölte, hogy teljesen megszűnik a fizetőkapus rendszer, helyette az automatikus rendszámtábla felismerő (ALPR) rendszerre, illetve a mikrohullámú adattovábbításra (DSRC) állnak át.

Idén július elején, a nyári főszezon kezdetekor beszámoltunk arról is, hogy július elsejétől a turisztikai szezon ideje alatt Horvátországban nyári tarifát alkalmaz az autópálya-szolgáltató vállalat (HAC), így szeptember végéig 10 százalékkal megemelt díjak érvényesek. Ez a döntés változott most úgy, hogy a nyári autópálya-díjak október 1-jétől is érvényben maradnak.

Emellett továbbra is a megszokott, nem túl népszerű fizetőkapus rendszer működik Horvátországban, bár már legalább nem kell sokat várni arra, hogy felszámolják őket. Az új elektronikus útdíjfizetési rendszer kiépítése idén megkezdődött, és az ígéretek szerint 2026 végétől a rendszám és a megtett távolság alapján kell a sofőröknek fizetniük.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!