Óriási természeti katasztrófa pusztít Csádban, már legalább 576 ember halt meg

Vágólapra másolva!
A közép-afrikai Csád valamennyi tartományában intenzív áradásokkal küzdenek a heves esőzések miatt. A régió jelenleg legstabilabb állama óriási kihívással néz szembe.
Vágólapra másolva!

A közép-afrikai Csád valamennyi, összesen 23 tartományát intenzív áradások sújtják, köszönhetően a rengeteg csapadéknak, mely a régióban hullott az elmúlt időszakban. Az az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) október elején közzétett jelentésében az szerepel, hogy az áradásokban már 576 ember halt meg, és több mint 200 ezer lakóház dőlt romba, illetve mosta el azokat a víz.

A Csád északi részén húzódó, inaktív vulkánokból álló Tibeszti-hegységről készült műholdfelvétel
A Csád északi részén húzódó, inaktív vulkánokból álló Tibeszti-hegységről készült műholdfelvétel
Fotó: Unsplash / USGS

Az árvíz elpusztított iskolákat, egészségügyi és más infrastrukturális létesítményeket is.

Az áradások ezek mellett óriási gazdasági károkat okoznak.

Szeptember végéig több tízezer hektár mezőgazdasági terület került víz alá a közép-afrikai országban, ám az Africanews információi szerint azóta 400 ezer hektár fölé emelkedett az elárasztott területek nagysága. Emellett mintegy 72 ezer élőállat pusztult el, ami tovább nehezíti a lakosság élelmiszerrel ellátását.

A hírek szerint a napokban kritikus magasságot érhet el a fővárosnál, N’Djamena-nál egyesülő és a Csád-tóba ömlő két folyó, a Chari és a Logone vízszintje. 

A kormány orvosi segítség nyújtásával és ingyenes élelmiszerosztással igyekszik csökkenteni az árvizek következményeit. 

A lakosság iskolaépületekben keres menedéket, ebben a helyzetben azonban nagyon gyorsan romlanak a higiéniai körülmények, kevés a tiszta víz, mindez megnöveli a súlyos járványok kialakulásának kockázatát.

Az ENSZ Népesedési Alapjának közlése szerint a 19 millió lakosú országban nagyjából 1,9 millió embert érintenek az áradások, közöttük kb. 85 ezer várandós nő van.

Víz alá került település Kelet-Csád térségében:

image

Az olajban gazdag Csád számára további kihívást jelent, hogy kénytelen befogadni 1,2 millió menekültet, túlnyomórészt a szomszédos Szudánból. Nyugat- és Közép-Afrikában idén különösen heves esőzések jellemzik az esős évszakot, áradások sújtották Malit, Nigert, Nigériát, Burkina Fasót és Kamerunt is. Az OCHA adatai szerint összességében több mint ezer ember vesztette életét az ötmillió embert érintő árvizekben.

Az esős évszak a Száhel-övezet ezen részén általában októberben ér véget.

Miként az Origo megírta, a Csád számára nyújtott nemzetközi segítségnyújtás egyik legfontosabb eleme az a humanitárius támogatás, amit Magyarország már korábban elindított, és amelyet az idén szeptemberi közlés alapján folytat a Hungary Helps programon keresztül.

Szeptember végén pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy Magyarország 200 millió euró értékű kötött segélyhitel-programot indít Csád számára, amellyel szavai szerint nem csak a hazai cégek fognak jól járni, hanem az afrikai emberek is.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!