Meghalt a dúsgazdag iparmágnás, egymás után szólalnak meg befolyásos vezetők

Vágólapra másolva!
86 éves korában meghalt Ratan Tata indiai milliárdos, a Magyarországon is több ágazatban jelen lévő Tata Group igazgatótanácsának volt elnöke - áll a cég honlapján.
Vágólapra másolva!

Ratan Tata 1937. december 28-án született. A befolyásos indiai Tata családból származott. 1990 és 2012 között a Tata Csoport elnöke, 2016 októberétől 2017 februárjáig a társaság ideiglenes elnöke volt.

Ratan Tata, RatanTata, iparmágnás, RatanTataiparmágnás,
Ratan Tata 86 éves korában halt meg
Fotó: AFP

A társaság honlapján megjelent közlemény kitér rá, hogy Ratan Tata szerteágazó filantróp tevékenységet folytatott. Jótékonysági és szociális kezdeményezései az egészségügytől az oktatásig terjedtek, és ahogy a közlemény fogalmaz, "milliók életét érintetté meg." Halálának okát nem közölték.

Bár Ratan Tata neve más gazdag és befolyásos üzletemberekéhez képest talán kevésbé ismert Magyarországon, a Tata név üzleti és politikai körökben világszerte egyaránt a legfontosabbak közé tartozik. Ratan Tata Indiában nagyon népszerű volt, a közösségi oldalakon a legtöbb követővel rendelkezők közé tartozott. A volt vállalatvezető haláláról ezért most számos vállalkozó, cégvezető szólal meg.

Narendra Modi, India miniszterelnöke az X nevű közösségi oldalon posztolt Ratan Tata haláláról. Bejegyzésében "látnoki erejű üzleti vezetőnek, szenvedélyes léleknek, és kivételes embernek" nevezte Ratan Tatát.

A képen bal oldalon a miniszterelnök mellett Ratan Tata:

Megszólalt az iparmágnás haláláról Mukesh Ambani is, India leggazdagabb embere, a Reliance Csoport elnöke is. Ambani szerint Ratan Tata halála nem pusztán a vállalatcsoportnak, hanem valamennyi indiainak óriási veszteség.

A Google főnöke, Sundar Pichai pedig a Tatával közös legutóbbi szakmai egyeztetését idézte fel, melynek során a Google önvezető autós technológiáját vitatták meg. Pichai szerint Ratan Tata egyszerre volt mentora és tevékeny alakítója a modern vállalatvezetés meghonosításának Indiában.

A Tata Group 1868-ban alakult, jelenleg ez az egyik legnagyobb indiai vállalat. Egyebek között az informatika, az energetika, a gépészet, az acélipar, az autóipar és a vegyipar területén van jelen.

A Tata Csoport a magyar gazdaságban is jelentős szerepet tölt be, a vállalatcsoport elnökét korábban Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta.

Az Origo nemrég arra is beszámolt, hogy a többek között az autógyártásban is jelenlévő vállalatcsoport új kis kategóriás szabadidő-autót mutatott be. Az új autó felszereltségének szinte minden kérdésben a vásárló dönt, így többek között azt is megválaszthatja, milyen hajtással szeretné az autót.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!