Változás a palackvisszaváltásnál, ez mindenkit érinthet

Vágólapra másolva!
Legfeljebb 5000 forint értékben lehet egyetlen tranzakcióval palackokat váltani a MOHU visszaváltó automatáinál egy új szabály értelmében akkor, ha a visszaváltási összeget vásárlási utalvány formájában szeretnénk megkapni.
Vágólapra másolva!

Október 26-a óta él egy új szabály a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. által üzembe állított REpont palackvisszaváltó automatáknál. Miként arra egy olvasói beszámoló alapján több híradás felhívta a figyelmet, az egyik automatán egy kihelyezett, szöveges tájékoztatóból értesülhettek arról a visszaváltást végzők, hogy 

a berendezések mostantól legfeljebb 5000 ft értékű vásárlási utalványt adnak ki egyetlen tranzakció után. 

Ez azt jelenti, hogy egyetlen tranzakcióval mostantól legfeljebb 100 darab, a visszaváltási körbe tartozó palack váltható vissza a berendezéseknél.

LB_20240813_REpont_0068
Egy REpont automata által kiadott, boltban levásárolható utalvány egy CBA-pénztáros kezében
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Mindebből az is következik, hogy aki egy REpont automata felkeresésénél egyetlen alkalommal több mint száz palackot szeretne visszaváltani, annak 100 darab palack beadása után új tranzakciót kell indítania.

A MOHU szigorítása az automatákat használók jelentős részét érinti. Mint arról beszámoltunk, augusztusra a visszaváltott palackok mennyisége elérte a napi 5 millió darabot. 

Ennek a hatalmas mennyiségnek a visszaváltási díját pedig a visszaváltók döntő többsége vásárlási utalványban kérte akkor és most is. 

A visszaváltók csekély aránya választja a palackdíj jótékony célra való adományozását. Az automatákat használók között pedig jelenleg 10-15 százalékra tehető azok aránya, akik a MOHU applikációját használva a palackonkénti 50 forintot bankszámlára utalással kérik.

A 5000 forintos tranzakciónkénti limit bevezetése komoly változást hozhat a REpont automatáknál. A REpont automaták és visszaváltó pontok működtetésének elindítása egyben az ország legnagyobb szemléletformáló programjának elindítását jelentik, a lakosság körében a siker várakozáson felüli volt. Új automaták üzembe helyezését folyamatosan végzi a vállalat, de a lakossági igény miatt olykor előfordul, hogy egy-egy berendezésénél várakozni kell a visszaváltóknak, különösen akkor, ha egy előttük álló nagy mennyiségű palackot készül visszaváltani. 

LB_20240813_REpont_0075
Egy REpont automata túloldala a palackok gyűjtőtartályával
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Az 5000 forintos utalványérték-korlát ebben kedvező változást hozhat, hiszen egy olyan felhasználó, aki 100 darabnál több palackot váltana vissza, az első tranzakció lezárása után maga elé engedhet olyat, aki csak néhány palackkal áll sorba,

és aztán folytathatja az általa hozott italcsomagolások visszaváltását. Emellett az automaták és a mögöttük dolgozó préselőberendezések is némileg tehermentesíthetők így, az automata üzemelési helyszínén dolgozó kiskereskedelmi munkavállalóknak lehetőségük van a gép jelzése esetén a belső gyűjtőtarták ürítését elvégezni.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!