Korlátozzák a búcsúzkodási időt a repülőtéren

Vágólapra másolva!
Meglepő szabályt vezettek be Új-Zéland egyik repülőterén, Dunedin városában: korlátozták az elköszönésre fordítandó időt a felszállási oldalon. Akik a hosszas búcsúzkodások hívei, azok a fizetős parkolót használhatják a célra, ám az arra fordított időért nem kell fizetniük.
Vágólapra másolva!

Nagy vitát kavart az új-zélandi Dunedin városában működő repülőtér új intézkedése:

annak érdekében ugyanis, hogy a felszálló utasok ne akadályozzák a repülőtér forgalmát az indulási oldalon, 3 percben maximalizálták a búcsúzásra fordítható időt.

Azok, akiknek ennél több időre van szükségük az elköszönéshez, a repülőtéri parkolót használhatják. Minderről kihelyezett tábla tájékoztatja az utasokat a helyszínen.

Az új tábla óriási karriert futott be a közösségi médiában, persze nem feltétlenül úgy, ahogyan azt a repülőtér szerette volna. Sokan hozzászólásaikban "embertelennek" nevezték a táblát, pontosabban az azon szereplő rendelkezést, azt állítva, hogy a reptér korlátozni kívánja őket abban, hogy szerettüktől hosszasan ölelkezve vegyenek búcsút. Mások ugyanakkor megvédték a rendelkezést, és azt írták, máshol is hasonló intézkedésekre lenne szükség.

Legfeljebb 3 percig lehet ölelkezni indulás előtt a reptéren (illusztráció), huge
Legfeljebb 3 percig lehet ölelkezni indulás előtt a reptéren (illusztráció)
Fotó: Getty Images

A Dunedin repülőtér igazgatója, Daniel De Bono az új-zélandi RNZ rádiónak adott interjújában válaszolt a felmerült kritikákra, és megvédte döntésüket. Szerinte a repülőterek valójában „érzelmi hotspotok”, és egy tudományos tanulmányra hivatkozott, amely szerint viszont 20 másodperc elég lenne az elköszönéshez, különösen, ha öleléssel telik. Ez az idő ugyanis elegendő a „szeretethormonnak” hívott oxitocin felszabadulásához. Ráadásul az ölelési időkorlát bevezetésével több utazót segítenek hozzá ahhoz, hogy öleléssel búcsúzzanak el kísérőjüktől.

Sokan ugyanakkor azt is kifogásolták, hogy a repülőtér a 3 percnél hosszabban búcsúzkodók számára a fizetős parkoló használatát javasolja. Mint a sajtóbeszámolókból ugyanakkor kitűnik, nem arról van szó, hogy ezen a módon szeretnék a parkoló üzemeltetőjét némi többletbevételhez juttatni. A cég képviselője elmondta: 15 percig ingyenes a parkoló használata azoknak, akiknek kicsit több időre van szükségük ahhoz, hogy egymástól elköszönjenek.

A légi közlekedés szervezése, racionalizálása okán nem ez az első, szokatlan intézkedés, amit repülőtér vagy légi társaság bevezet, és érinti az utasokat. Miként az Origo megírta, tavaly több más légi céget követően a Korean Air is bejelentette, hogy a jövőben minden utasának megméri a súlyát a felszállás előtt. Abban az esetben, ha valaki nem vállalná a procedúrát, külön jeleznie kell ezt a repülőtéri személyzetnek. A Korea JoongAng Daily szerint az anonim adatokat nem azért gyűjtik a légitársaságok, hogy a túlsúlyos utasoknak többet kelljen fizetniük, hanem felmérési célokra használják fel.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!