A szénerőművek működése mentheti meg ezt a kivételes állatot

Vágólapra másolva!
Veszélybe kerülhetnek Florida manátuszai, ezek a tengeri tehenek családjába tartozó különleges élőlények a szénerőművek miatt. Az ok meghökkentő: az állatok hozzászoktak az erőművek miatt melegebb vízhez, így túlélésük múlhat azon, meddig üzemelnek a létesítmények.
Vágólapra másolva!

A szén felhasználása az energiatermelés legszennyezőbb ága, a szénégetéshez kapcsolódó kibocsátásról régóta ismert, hogy jelentős környezetterhelő és egészségkárosító hatással jár. Bár a világ számos országában még nem tudnak elszakadni a szén felhasználásától, ahol lehet, arra törekednek, hogy kiváltsák azt az energiatermelésben. 

szénerőmű, coal plant
Képünk illusztráció
Fotó: Unsplash / Chris LeBoutillier

Ezért tűnhet meghökkentőnek tengerkutatók egy csoportjának állítása, ami szerint a floridai lamantinok (más néven karibi manátuszok) halálos veszélybe kerülhetnek akkor, ha leállítják a még üzemelő szénerőműveket. Ahogy a tengerbiológusok fogalmaznak: "komolyan aggasztó, veszélyes kapcsolat van a manátuszok és a szénerőművek között."

Az előzményeket a National Geographic összeállításából lehet megismerni. Ebből kiderül, hogy bár a manátuszok pufók, vastag zsírréteggel rendelkező állatoknak tűnnek, ez csak a látszat: zsírjuk rétege nagyon vékony, és egyáltalán nem nyújt számukra olyan védelmet a hideg víz ellen, mint a bálnákat vagy a fókákat védő bőr alatti zsírréteg. Ezért a manátuszok a téli hónapokra lehúzódnak Florida déli részére, ahol melegebb a tengervíz, vagy az állam északi részére, ahol természetes termálforrások vannak.

A probléma az, hogy most már északi telelési területüktől jóval északabbra bukkannak fel, ahol még még működnek az 1940-es évektől kezdődőben egészen az 1970-es évekig létesített szénerőművek. Az ipari területeket energiával ellátó létesítmények közelében pedig jóval melegebb a víz, mint egyébként természetes módon lenne. A kutatók megfigyelték, hogy a manátuszok megtanították a borjakat arra, hogy ezeken a területeken teleljenek át, ami jóval messzebb van, mint eredeti téli élőhelyeik.

A manátuszok nagyon opportunisták, és azt látjuk, hogy már 1 Celsius-fokkal magasabb vízhőmérsékletért is képesek arrébb költözni

– mondja Monica Ross, a Clearwater Marine Aquarium manátuszkutató programjának igazgatója.

A számukra már hideg víz 20 Celsius-foknál hűvösebb. Bőrük nem viseli el az ennél alacsonyabb hőmérsékletet, farkuk elhalhat, és könnyen elpusztulhatnak – jelzik a szakemberek.

karibi manátusz, tengeri tehén
Kb. 8.000 manátusz élhet Florida környékén (illusztráció)
Fotó: Wikimedia Commons

Florida állam Hal- és Vadvédelmi Tanácsának adatai szerint ugyanakkor a manátuszok mintegy 60 százaléka már arra szokott rá, hogy a messzi szénerőművek közelében telel át, ahol megfelelő számukra a hőmérséklet. 

A populáció nagyságát 2021-ben 8.000 példányra tették, könnyen belátható, hogy a szénerőművek leállításával a környékre szokott állatok mindegyike veszélybe kerülhet a hideg téli hónapokban.

Erre ugyanakkor egyelőre még nem kerül sor, mert az adatok szerint Floridában még mindig magas a legszennyezőbb energiahordozó használata annak nyomán, hogy az állam lassított tisztanenergia-céljainak eléréséért tett erőfeszítéseiben.

Azonban ha a későbbiekben Florida is megkezdi a szénerőművek leállítását, a manátusz a fenyegetett fajok listájáról újra a veszélyeztetett fajok listájára kerülhet a szövetségi kormány vezette nyilvántartásokban.

A U.S. Geological Survey közlése szerint a manátuszoknak óriási szerepe van a víz ökológiai egyensúlyának fenntartásában, emellett a turisták által kedvelt elfoglaltságot jelent megfigyelésük, ez pedig mérhető hatással van Florida gazdasági teljesítményére is.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!