Hamarosan megkezdik a világ legnagyobb épületének építését

Vágólapra másolva!
A célegyenesbe fordulhat Szaúd-Arábia egyik legnagyobb vállalkozásának előkészítése: gőzerővel folyik a felkészülés a Mukaab nevű kocka alakú felhőkarcoló építésére, mely 400 méteres élhosszúságával bár nem a legmagasabb, de a legnagyobb, ember alkotta építmény lesz.
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban, Új Murabba városrész központjában épül a Mukaab, a világ legnagyobb, ember alkotta épülete. A gigantikus kocka elképesztő méretével és megjelenésével megkerülhetetlenül Rijád jelképévé válik, építése pedig már meg is kezdődött a földmunkák egy részének elvégzésével – derül ki abból az interjúból, melyet Michael Dyke, az új városnegyed fejlesztéséért felelős vezérigazgató adott.

Az új, gigantikus épület Rijád északnyugati részén, egy 19 négyzetkilométeres területen helyezkedik majd el, egyúttal ez lesz a világ egyik legnagyobb belvárosi fejlesztése is.

A hatalmas kocka belső terét egy spirális torony uralja majd, amelyet egy speciális vázszerkezetbe burkolnak. Az épület maga számos kiskereskedelmi, kulturális és turisztikai létesítményt és látványosságot foglal majd magában, de szállodai és lakóegységek is helyet kapnak benne. 

A New Murabba nevű városfejlesztési projekt által közzétett látványkép a Mukaab-ról
A New Murabba nevű városfejlesztési projekt által közzétett látványkép a Mukaab-ról
Fotó: New Murabba

A szaúdi kormány korábbi közlése szerint a projekt várhatóan 2030-ra készül el, könnyen lehet azonban, hogy ebben is csúszás lesz, mint némely másik, Szaúd-Arábia által korábban bejelentett gigantikus projektben, így például a Neom-projekt egyes elemeinek kivitelezésében.

A Mukaab mellett ugyanis az azt a jövőben körbeölelő Új Murabba negyed is elképesztő paraméterekkel rendelkezik. 

A városrészbe zöldövezeteket, illetve gyalogos és kerékpárutakat terveztek, hogy fenntartható közlekedési alternatívákat teremtsenek a helyi közösségek számára. A negyed saját belső közlekedési rendszerrel működik majd, és úgy tervezték, hogy 15 perces sétatávolságon belül kínáljon lakó-, munka-, illetve szórakozási lehetőségeket, de a negyedben múzeumi és egyetemi épületek is állnak majd.

A több mint 100 ezer lakással és rengeteg kiskereskedelmi területtel tervezett városrész kivitelezése azonban az eredetileg közöltnél némileg lassabban halad, például a lakóegységeknek csak 10 százaléka áll majd 2030-ra. Azt ugyanakkor nem tudni, hogy külön a Mukaab esetében is számol-e csúszással a szaúdi vezetés, csupán annyi bizonyos, a gigantikus vállalkozás kivitelezéséhez folyamatosan kötik a szerződéseket.

Miként az Origo arról több alkalommal beszámolt,

Szaúd-Arábia komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy felszámolja egyoldalú függését a szénhidrogénektől, és a kőolajra épített gazdaságát több lábra állítsa.

 Az elmúlt években elindított, grandiózus gazdasági – és legalább annyira grandiózus társadalmi – átalakulási folyamatokat Vision 2030 néven ismertette korábban Rijád, ezeknek részeként valósulnak meg az imént említett hatalmas ingatlanfejlesztések is.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!