A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A nagy szélviharok időjárási okai

Vágólapra másolva!
A múlt héten három napon fordult elő viharos, sőt helyenként orkán erejű szél. Nagyobb sebességeket mértek, mint a korábban "beharangozott", hírhedt januári viharciklon idején. A szélrohamok kialakulásában mindhárom esetben hasonló okok játszottak szerepet. Egyelőre nem bizonyítható, hogy az extrém időjárás összefüggésben lenne az éghajlatváltozással.
Vágólapra másolva!

Január utolsó hétfőjén és szerdáján, valamint három nappal később, szombaton is sokfelé fordultak elő az országban 100 km/órát meghaladó széllökések, sőt az országos maximumok meghaladták a 120 km/órát, ami már az orkán erejű szél kategóriájába tartozik.

Mindhárom esetben hasonló időjárási körülmények játszottak szerepet. Az egész jelenségnek az alapja az európai időjárási helyzetben a szeleket megelőző hétvégén történt radikális változás. Egy hétre ugyanis megszűntek az atlanti ciklonok, és a kontinens nyugati partjainál tartósan anticiklon épült fel. Ugyanakkor Skandináviától a Fekete-tenger északi részéig tartó útvonalon egymás után vonultak a kisméretű, markáns ciklonok.

Az így létrejött időjárási helyzet a Kárpát-medencében kedvezett a nyugati, északnyugati szél kialakulásának. Hazánk ugyanis a körülöttünk lévő hegységek befolyása miatt leginkább északnyugat felől nyitott, azaz erről van legkevesebb akadálya a légáramlásnak. Sőt, ugyancsak a hegységeknek köszönhetően egy kisebb fajta összeáramlás, úgynevezett konvergencia is megfigyelhető, ha ebből az irányból fúj a szél. Ezt úgy lehetne szemléltetni, mintha egy szűkülő csőben folyna a víz: minél szűkebb keresztmetszeten megy át, annál nagyobb a víz sebessége. Tehát az északnyugati szeleket az ország bizonyos részein ez a "szűkülő csatornahatás" is erősíti.

A kialakult időjárási körülmény nem szokatlan, hiszen télen általában jóval aktívabbak a mérsékelt övi ciklonok, de igaz az is, hogy a légörvények pályája legtöbbször elkerüli hazánkat. Ilyenkor gyakori az anticiklonok kialakulása térségünk felett, ugyanakkor az anticiklonok leépülése utáni időszakokban az aktív ciklonok elérhetik térségünket. Tehát a szélviharok ritkák, de egyáltalán nem páratlanok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!