Június elején újabb komoly aszály lehet

Vágólapra másolva!
A májusi esők ellenére az ország számos területén továbbra is jelentős a talaj vízhiánya, ami elsősorban az elmúlt 8 hónap rendkívüli, folyamatosan száraz és az átlagosnál melegebb időjárásának köszönhető. Június elejére egy komoly mezőgazdasági károkkal járó aszály sem kizárt. A csupán záporszerű csapadékok egyenlőtlen és véletlenszerű eloszlása miatt a tényleges helyzetet nem könnyű helyhez kötötten prognosztizálni.
Vágólapra másolva!

Tavaszi aszály

Április második felétől egyre több aggodalom kísérte az aszályhelyzet alakulását. A vetések igen rossz állapotban, legyengülten várták a májust, a mélyebb gyökérzetű növények is egyre fokozódó veszélybe kerültek. Az éves termés 30-60 %-át fenyegető tavaszi aszály volt kibontakozóban.

Szerencsére május elején pár napra csapadékosabbra fordult az idő, többfelé bőséges esők öntözték a földeket. Ekkor sokan az aszály megszűnésére számítottak, ez azonban még korainak bizonyult: a csapadék az ország nagy részén nem pótolhatta a több évszakos hiányt, inkább csak átmenetileg enyhítette a szárazságot. A folytatás sem hozott javulást.

Kevés és egyenetlen eloszlású a csapadék

Az elmúlt másfél hét során hidegfront, majd lokális záporok, zivatarok okoztak csapadékot hazánkban. A hidegfront átvonulását helyenként heves viharok kísérték. A lehullott csapadék mennyiségének eloszlása nem volt egyenletes, egyes megyékben kevés eső esett területi átlagban. A 2006. szeptemberétől tartó meleg, csapadékszegény időjárásunk miatt a talajnedvesség többnyire nagy mélységekig igen alacsony. Ha az elkövetkező hetekben ismét száraz és meleg lesz az időjárás, akkor újra fenyegetővé válhat az aszály az ország kiterjedt részein.

A két hete átvonult hidegfront ugyan sokfelé kiadós csapadékot okozott, területi átlagban legjobban a Dunántúl nyugati része járt jól, ahol csendes esőből 20 mm feletti értékeket mérhettek. Az ország más tájain viszont a csapadék zömét záporok, zivatarok adták, a csapadék eloszlása errefelé már igen egyenetlennek bizonyult. Az Alföld déli része, a Tiszántúl átlagban kevés csapadékot kapott.

Rendkívüli a mostani tartós szárazság

2006 szeptemberétől tart hazánkban a meleg, száraz időszak. A mögöttünk álló 8 hónap, kivétel nélkül melegebb és az ország jelentős részén szárazabb volt az átlagosnál. Az elmúlt 8 hónap során összegzett csapadékhiány sokfelé eléri a 100-150 mm-t.

Visszatekintve: a hasonlóan aszályos 2003. évben 5-6 hónapig volt száraz, meleg az időjárás, és szintén szélsőséges értékeket mutat a 2000-es év, mely még a 2003-nál is kevesebb csapadékot hozott. Csak az utóbbi 6 évet tekintve sem ritka tehát hazánkban a száraz és meleg időszak, azonban a 8 hónapig tartó, az átlagot több fokkal meghaladó meleg és zömében kevés csapadékkal jellemezhető időszak mindenképpen rendkívüli. Különösen a középső országrészben, az Alföld déli részén és a Tiszántúlon száraz a talaj felső, 150 centiméterig lenyúló rétege.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!