A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Idén is milliókat sújt a monszun

Vágólapra másolva!
India északkelti területein továbbra is súlyos az árvízhelyzet, amit a monszunesőzések okoztak. Eddig már több mint egymillió ember kényszerült elhagyni otthonát és legalább 800-an meghaltak az áradások következtében.
Vágólapra másolva!

Mióta júniusban kezdetét vette a monszun időszak, Ázsia déli részén már több mint 1000 ember vesztette életét. A legtöbb halálos áldozat India északkeleti államában, Uttar Pradeshben van, itt már 725-en haltak meg.

A mostani nagy áradást súlyosbítja az is, hogy a Nepálból eredő Kosi folyó, átszakított egy gátat, aminek következtében óriási mennyiségű víz zúdult India Bihar északi tartományára. Az államban szinte egész falvak kerültek víz alá. A hömpölygő sáros folyam elöntötte a házakat, utakat és vasútvonalakat mosott el.

Néhány szakértő az áradások és a hevesebb monszun esőzés okát a globális felmelegedésben látja, míg mások inkább a hatóságokat okolják a súlyos árvízhelyzet kialakulásáért, mert véleményük szerint nem tettek semmilyen megelőző intézkedést és az infrastruktúra fejlesztése is elmaradt.

A hivatalos adatok szerint az idei áradások során 227 ezer otthon pusztult el, és közel 100 ezer hektáron ment tönkre a termés, a zöldség, a búza és a rizs.

A kialakult drámai helyzet ellenére az idei monszun időszak pusztítása jócskán elmarad a tavalyitól, amely az elmúlt évtizedek legnagyobb áradását okozta a térségben. A 2007-es monszun szezon idején, Ázsia déli részén 2200 ember vesztette életét, és több mint 31 millióan váltak hajléktalanná.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!