Több méter hó a szlovén hegyekben - európai hókörkép

Vágólapra másolva!
Az Alpok jelentős része december eleje óta igen jól el van látva természetes hóval. A héten Ausztria délkeli vidékén és Szlovéniában esett rengeteg hó. Délnyugati szomszédunknál néhol közel 3 méteres hóréteg gyűlt össze eddig a télen. A Kárpátokban továbbra is az átlagosnál kevesebb hó hullott, de a hóágyúk sokat segítettek a pályák használhatóságában. Február első hetében kisebb olvadásra lehet készülni a hegyekben.
Vágólapra másolva!

Az Alpok legnagyobb részén eddig nem lehet panasz a hóra. A tél elején főként a hegység nyugati és déli részén hullott rengeteg hó, de máshol is elegendő természetes hó áll rendelkezésre a téli sportok kedvelőinek. Sokfelé idén alig kellett használni a hóágyúkat. A gyakori mediterrán ciklonoknak köszönhetően Olaszországban, Ausztria déli részén és Szlovéniában nem ritka a 2-3 méteres hóvastagság. Délnyugati szomszédunknál a héten is lehullott jó féméternyi friss hó.

A Kárpátokban sokkal rosszabb a helyzet. Ezen a télen eddig a csapadékmennyiség is kevés volt, és akkor is több alkalommal esett az eső. A fagyosabb időszakokban teljes erővel hóágyúzták a pályákat, anélkül most alig akadna síelésre alkalmas pálya Szlovákiában vagy a Keleti- és Déli-Kárpátokban. A Balkán-hegységben egy kicsit jobb volt a helyzet, de a jelentős havazásokat követően erős olvadások rontották a pályák minőségét.

Hazánkban a négy hóágyúzott sípályán a december végi, január eleji hideg időnek köszönhetően a tavalyinál sokkal több napot lehetett síelni, a napokban Eplényben 20-25 centis természetes hó is hozzájárult a téli sportok zavartalan űzéséhez. A hóágyúval nem rendelkező pályáinkon azonban csak néhány napos volt eddig a szezon.

Február első hetében az Alpokban és a Kárpátokban is lassú olvadásra lehet készülni, a hó tömörré, kissé kásássá válhat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről