Évente 350 millió hordó kőolajnak megfelelő, többmilliárd megajoule energiát lehetne megspórolni az Egyesült Államokban csak azzal, ha senki sem pazarolná el az élelmiszereket. Ez a lényegi állítása két kutató most megjelenő tanulmányának, amelyet az amerikai vegyészeti társaság (ACS) kétheti folyóirata, a Környezettudomány és -Technológia (EST) közöl.
Ha egyszerűen nem dobjuk a szemétbe az élelmiszert, az semmibe sem kerül és semmivel sem csökkenti az életszínvonalat - vonta le a következtetést Michael Webber és Amanda Cuéllar. Kutatásaik szerint 1,4 milliárd hordó kőolaj energiáját emészti fel egyetlen év élelmiszer-mennyiségének előállítása az USA-ban, beleérve a termelést, a csomagolást, a nyers élelmiszer előkészítését, az ételek elkészítését, a tárolást és a szállítást.
A két kutató kiindulópontja az, hogy az élelem egyfelől energiaforrás, másfelől termelése, feldolgozása és szállítása szintén energiát igényel. Becslések szerint az USA energiafogyasztásának minimum 8, maximum 16 százalékát az élelmiszer-termelésre fordították 2007-ben. A hatalmas energiaráfordítás ellenére az élelem 27 százaléka a szemétbe kerül - derül ki az USA mezőgazdasági minisztériumának számításaiból. Webber és Cuéllar megállapította: a fölöslegesen megtermelt élelmiszer mennyiségének visszaszorításával energiát lehetne megtakarítani, és a folyamat ezáltal segítene visszafogni a globális felmelegedést.
Elemzésük végeredménye az, hogy a végül elpazarolt élelmiszer és az elkészítésére fordított energia körülbelül 2,142 millió terajoule-ra (egymilliószor millió joule) rúg. Ez 350 millió hordó kőolaj fűtőértékének felel meg, és ami még jobban érzékelteti a nagyságrendeket: az Egyesült Államok egy évi energiafogyasztásának 2 százalékával ér fel. Ekkora energiamennyiség körülbelül fedezni tudja 6,6 millió amerikai polgár enegiaszükségletét. Ez a létszám Los Angeles és Chicago városi lakosságának felel meg.
Az elpazarolt energia mennyisége valójában még több lehet. Mint a kutatók cikkükben leszögezik: óvatos becslésekkel számoltak, mert nem teljesek, helyenként elavultak a szemétbe került, elpazarolt élelem mennyiségéről szóló adatok, és szintén nem teljesek az élelmiszer-előállítás és kereskedelem energiafogyasztásának adatsorai.
Zsírok, olajok | 33% |
Tejtermékek | 32% |
Gabonafélék | 32% |
Tojás | 31% |
Cukor és egyéb édesítőszerek | 31% |
Zöldségek | 25% |
Gyümölcsök | 23% |
Hús, szárnyashús, hal | 16% |
Száraz magvak, bab, lencse | 16% |
Mogyoró és földimogyoró | 16% |