Több órás napsütés lesz szerdán

Vágólapra másolva!
Itt-ott zúzmarás köd képződik ugyan hajnalban a Dél-Alföldön, de szerdán délelőtt már szinte mindenütt derült idő lesz, több órás napsütésre lehet számítani. Délutánra ismét beborul az ég, újabb havazás nem lesz. Narancs figyelmeztetést adtak ki az extrém hideg miatt.
Vágólapra másolva!

Szerdára virradó éjszaka csökken a felhőzet a nyugati és a déli határnál is, miután országszerte megszűnik a havazás és mindenütt mérséklődik a légmozgás. Hajnalban néhol zúzmarás köd képződik a Dél-Alföldön. Délelőtt több órára kisüt a nap az ország legnagyobb részén. Délutánra észak felől ismét megnövekszik a felhőzet, de havazásra nem kell számítani.

Továbbra is az anticiklon miatt fagy

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -13 és -18 Celsius-fok között alakul. A szélvédett és hóval borított területeken azonban -20 fok alá hűl a levegő; az extrém hideg miatt másodfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki Bács-Kiskun és Csongrád megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat (ezt a narancssárga szín jelzi ezen a térképen). Délre, kora délutánra -4 és -10 fok közé melegszik a levegő. Csütörtök hajnalra hasonló hideg várható, -20 és -10 fok között lesz a minimumhőmérséklet.

A fagyot a derült időn túl az okozza, hogy fokozatosan gyengül a hétfői-keddi havazást hozó mediterrán ciklon hatása. Egyre szárazabb levegő érkezik Magyarország fölé, már nem kell fronthatásra sem számítani.

Továbbra is nagy kiterjedésű magasnyomás húzódik a Pireneusi-félszigettől Nyugat-Európán át egészen az Urálig; az anticiklon területén telente csendes és igen hideg idő alakul ki. Most a hőmérséklet csúcsértéke sokfelé a -10 fokot sem éri el Közép-, Észak- és Északkelet-Európában. A leghidegebb Észak-Skandináviában van, ahol napközben is csak -25, -30 fokot mérnek. Az anticiklontól északnyugatra ciklonok vonulnak, de lényegesen nem befolyásolják Európa időjárását. Ciklon örvénylik a Földközi-tenger délkeleti medencéje felett is, felhő- és csapadékrendszerei benyúlnak a Kárpát-medence fölé.

Forrás: OMSZ
Egyenletes hideg lesz február 8-án reggel

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!