A hét leghidegebb napja lesz a szerda

Vágólapra másolva!
Alig 7 fokig nő a hőmérséklet kora délutánra. Továbbra is hideg levegő áramlik az ország fölé. Fronthatás alig várható, és semmilyen veszélyes időjárási eseményre nem kell számítani.
Vágólapra másolva!

Szerdán általában derült, napos idő várható, de délután nyugaton és északon megnövekszik a fátyolfelhőzet. Délire fordul a szél a Dunántúlon, és a Kisalföld térségében megélénkül, másutt gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A hajnali -3, -9 Celsius-fok után a legmagasabb nappali hőmérséklet 2, 7 fok között várható. Veszélyes időjárási esemény nem lesz.

Légköri front nem lesz az ország fölött, de a magasban továbbra is hideg levegő érkezik. A különösen érzékenyeknél hidegfront jellegű hatás jelentkezhet: előfordulhat fejfájás, migrén, szédülés, vérnyomás-ingadozás. Erősebbek lehetnek a reumatikus fájdalmak. A szokásosnál hosszabbá válhat a reakcióidő.

Magasnyomású levegő miatt van száraz hideg

Anticiklon helyezkedik el Észak-Európa fölött, amely dél felé terjeszkedik. Ez a magasnyomás alakítja szerda estig a Kárpát-medence időjárását, ezért marad a túlnyomóan napos, száraz idő. Az anticiklon peremén viszont több a felhő, szórványosan eső, néhol szitálás is előfordul, elsősorban a Benelux államok területén.

Izlandtól nyugatra mély ciklon örvénylik, amelynek frontrendszere kelet felé halad. Ciklon alakítja a Földközi-tenger középső medencéje és a Kelet-európai-síkság időjárását is. A ciklonok területén sok a felhő, főként Oroszország nyugati és Ukrajna keleti részén többfelé havazik, Olaszországban helyenként eső esik.

Továbbra is a mediterrán térségben van a legmelegebb, a délutáni órákra többnyire 14, 19 fok közé emelkedik a hőmérséklet, de Spanyolországban 20, 23 fokot is mérnek. Ezzel szemben északkeleten hideg van, a csúcshőmérséklet jobbára 0, -6 fok között változik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről