Gomolyfelhők zavarják a napsütést

Vágólapra másolva!
Az eső ugyan elmarad, de többfelé erős, viharos széllökések kísérik az északi szelet. Egyre enyhébb légtömegek érkeznek kedd estig Magyarország fölé, erősödik a felmelegedés.
Vágólapra másolva!

Kedden kezdetben többnyire erősen felhős lesz az ég, majd mindenütt felszakadozik a felhőzet, és a gomolyfelhők mellett több-kevesebb napsütésre lehet számítani. Csapadék nem valószínű. Az északi, északnyugati szelet többfelé erős, a Dunántúlon helyenként viharos széllökések kísérik. A hajnali 0-5 Celsius-fokról 9, 14 fok közé emelkedik a hőmérséklet kora délutánra.

Anticiklonnak köszönhető az enyhébb levegő

A Brit-szigetek felett van annak az anticiklonnak a középpontja, amely Nyugat- és Közép-Európa időjárását is befolyásolja. Ennek hatására eseménytelen, többnyire napos idő van.

Az anticiklon északi és nyugati peremén nedvesebb a levegő a magasban, ott több a felhő, és helyenként kis mennyiségű csapadék is előfordul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 10 és 17 fok között alakul, de a Pireneusi-félszigeten 20 foknál melegebb is előfordul. Egyre enyhébb légtömegek érkeznek kedd estig a Kárpát-medence fölé, erősödik a felmelegedés.

Ugyancsak anticiklon alakítja az Urál térségének időjárását, azonban itt a derült éjszakákon -20 fok alá is lezuhan a hőmérséklet, nappal pedig 0, -8 fok közé melegszik fel a levegő. A két térség között, illetve Skandináviában alacsony légnyomás uralkodik, ciklonok miatt változékony az idő. Több helyen esik az eső, helyenként havazik. Emellett Észak-Európában sokfelé fúj viharos északnyugati, nyugati szél. Ezeken a tájakon fagypont körül, vagy kevéssel felette alakul a csúcshőmérséklet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről