Hűvösebb lesz a megszokottnál

Vágólapra másolva!
Egészen a hét végéig áramlik száraz, hideg levegő az ország fölé, de legalább zavartalan a napsütés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a hét elején -3, -10, majd +2, -5 fok között alakul.
Vágólapra másolva!

Kedden nagyrészt derült időre lehet számítani, csupán napközben a keleti országrész fölött képződhet kevés gomolyfelhő. A legmagasabb nappali hőmérséklet északkeleten 3, délnyugaton 8 Celsius-fok körül valószínű. Csapadék nem lesz. Gyakran megerősödik a keleti, északkeleti szél, főként az északkeleti országrészben.

Ezen a héten általában derült, de az átlagosnál hidegebb idő lesz. Péntektől a többször megnövekvő felhőzetből helyenként kisebb eső várható. Néhol északon havas eső, a hegyekben esetleg hó is lehet, de jelentős mennyiségű csapadék - vagyis legalább napi 5 mm - nem lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a hét elején -3, -10, majd +2, -5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 2, 7 fokról a hét végére 6, 11 fokig emelkedik.

A hűvösebb időjárás oka az, hogy Skandinávia fölött anticiklon helyezkedik el. A leszálló légmozgások hatására Észak- és Közép-Európa fölött általában kevés a felhő, csapadék nem fordul elő. Kedd estig továbbra is száraz, a korábbinál néhány fokkal hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé. A Kelet-európai-síkság térségében sekély ciklon örvénylik, emiatt arrafelé több helyen havazik.

Európa nyugati része fölött észak-déli tengellyel hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszer húzódik. A frontrendszer mentén szórványosan esik az eső, elsősorban a Benelux-államok területén és az Alpok nyugati előterében, néhol szitálás is előfordul.

Továbbra is a Földközi-tenger térsége a legmelegebb, a délutáni órákra nagyrészt 15, 20 fok közé emelkedik a hőmérséklet, az Ibériai-félszigeten néhol 21, 24 fokot is mérnek. Ezzel szemben keleten, északkeleten hideg van, a csúcshőmérséklet nagy területen jobbára 0 és -5 fok között változik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről